På väg in på bostadsmarknaden? 10 tips och råd

Dags att köpa din första bostad? Här har vi samlat det bästa tipsen och det viktigaste du bör veta när du ska in på bostadsmarknaden.

Bostadsmarknaden är en spännande plats med massvis av möjligheter. Är du på väg in har du en rolig tid framför dig.

För att underlätta din entré och göra bostadsköpet tryggare har vi samlat våra bästa tips och råd som du bör ha koll på. Läs gärna även vår guide för förstagångsköpare.

Viktigt att tänka på inför bostadsköpet

  1. Se till att banken godkänner din aställningsform. Vissa banker beviljar enbart bolån till kunder med tillsvidareanställning. På Bluestep Bank hjälper vi fler. Har du en timmanställning, är egenföretagare eller vikarie så är du varmt välkommen till oss.
  2. Tänk på att ha ett lånelöfte på plats innan du ger dig in i en budgivning, för att se hur högt du kan buda.
  3. Men kom ihåg! Kontakta alltid din bank innan du skriver på köpekontraktet för att omvandla lånelöftet till ett bolån. Banken måste alltid godkänna helheten i slutändan.
  4. Ta reda på hur mycket du behöver ha i kontantinsats och om du behöver spara mer för att täcka hela insatsen. En del ber sina föräldrar om hjälp till kontantinsatsen, men det finns flera sätt att spara till en kontantinsats själv.
  5. Jämför objekt och pris i det området du önskar köpa, det vill säga skapa dig en bra bild av prisbilden i området.
  6. Bredda dina vyer och gå på många visningar. Utforska fler områden och ge bostaden en chans även om mäklarbilderna inte är helt perfekta.
  7. Jämför även vilken ränta du kan få hos olika banker. Ibland kan du förhandla med banken för att få en lägre ränta än vad som först föreslås.
  8. Läs mäklarens objektsbeskrivning noga och skriv ner frågor du vill ställa till mäklaren. Om det finns ett besiktningsprotokoll är det extra viktigt att läsa igenom det, särskilt om du ska köpa en villa.
  9. Tänk på att extra avgifter så som lagfart och pantbrev kan tillkomma om du ska köpa en fastighet (villa). Det är utöver kontantinsatsen som är på minimum 15 procent.
  10. Kom ihåg att njuta av processen. Ibland kan budgivningar kännas stressiga och bostadsletandet hopplöst, men du kommer hitta något. Ha kul och njut av varje steg du tar in på bostadsmarknaden.

Se hur mycket du kan låna, och räkna på månadskostnaden för ditt framtida bolån i vår kalkylator nedanför.

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.