Logga in
Dyr jul väntas - så håller du nere kostnaderna

Storhelgerna närmar sig och kanske har du redan kommit igång med dina inköp. Julen 2018 förväntas dock bli dyr på grund av bland annat dyrare matvaror och stigande priser på el och bensin. Vi har samlat några tips för hur du kan hålla ekonomin i styr i jul.

Till följd av en torr sommar och en svag krona har bland annat matpriserna stigit den senaste tiden. Bristen på spannmål och dyrare import har helt enkelt lett till högre priser på butikshyllorna. Inte nog med det så har även bensinpriset och elen stigit på senare tid. Detta kan stå en dyrt när vintern snart är här och kylan kryper på. Bor man exempelvis i villa och är beroende av sin bil för att hålla vardagen rullande kan utgifterna bli högre än vanligt.

Så vad kan man egentligen göra för att hålla ekonomin i schack trots alla prisökningar?

Vintersäkra ditt elavtal

Även om elpriset redan stigit och det kan vara svårt att binda elavtalet till ett rimligt pris så finns det elleverantörer som erbjuder vintersäkring. Vintersäkring innebär att du binder elavtalet till ett fast elpris under vintermånaderna då priset på elen är som högst och återgår till rörligt igen när våren kommer.

Planera dina resor

För att hålla bensinkostnaderna nere är det viktigt att planera sina resor. Undvik impulsresor till mataffären och liknande. Om möjligt kan det löna sig att samåka eller ta bussen till jobbet i några veckor istället för bilen.

Handla smart

Försök se julen som en tid för att umgås med nära och kära istället för att lägga all tid och energi på konsumtion. Om du inte kan hålla dig från julhandeln gäller det att tänka smart. På grund av en svag krona är det kanske inte lika lönsamt som tidigare att beställa julklapparna utomlands. Planera i god tid vad du ska handla och jämför priser via olika jämförelsesajter. Ett tips är att inhandla julklapparna under Black Friday som infaller den 23 november. Under Black Friday har näst intill alla butiker och e-handlare rea med upp till 70% rabatt på utvalda varor.

Samla dina lån för mer pengar i plånboken

Har du många lån och krediter? Med flera lån kan det vara både dyrt och krångligt att hålla koll på sina räkningar varje månad. Oftast betalar du också mer än vad du egentligen behöver på grund av varierande räntor och tillkommande avgifter för de olika lånen. Samlar du dina lån i ett bolån, till ett enda lån, kan du ha möjlighet att sänka dina månadsbetalningar och på så sätt få mer pengar över i plånboken. Läs mer om hur du kan samla lånen hos Bluestep.