Checklista inför bostadsköpet och bolåneansökan

Funderar du på att köpa en ny bostad? Det finns en hel del att tänka på inför ett bostadsköp – inte minst den ekonomiska biten och vilken typ av lån du ska ta.

Att köpa ett hem är en av de absolut största, och roligaste, investeringar du kan göra i sin privatekonomi. Vi har listat det viktigaste att känna till när du ska ta klivet in på bostadsmarknaden.

Saker du bör ha koll på inför bostadsköp:

Beräkna hur mycket du behöver i kontantinsats

För att få låna till en bostad krävs en kontantinsats. Ditt framtida hem kan belånas upp till 85 procent vilket innebär att du behöver betala resterande 15 procent som insats. Hos Bluestep kan du kontakta en bolånespecialist, oavsett om du hittat ditt drömboende eller fortfarande letar, för att få hjälp på vägen.

Se till att lånelöftet är på plats

Ta reda på hur mycket du får låna och var redo när budgivningen startar. Lånelöftet kostar ingenting och är giltigt i tre månader. Men att hitta sitt nya hem kan ta längre tid än så – då kan du ansöka om att förlänga löftet.

Gå över föreningens ekonomi

När du köper en bostadsrätt så äger du inte själva lägenheten, utan du köper in dig i en förening som ger dig rätten att bo i lägenheten. Som delägare i en förening följer även skyldigheter, som att dela på kostnader för underhåll, gemensamma lån och avgifter. Det kan därför vara bra att se över så föreningens ekonomi är god. Det kan du göra genom att bland annat se över belåningsgraden, om föreningen äger marken som fastigheten står på samt om det finns några stora renoveringar inplanerade. Du kan få hjälp av din bolånebank att granska föreningens ekonomi.

Omvandla lånelöftet till ett bolån

Innan du signerar köpekontraktet måste du banken göra ett sista godkännande av dig som lånekund och av bostaden samt bostadsrättsföreningen som du ska köpa in dig i. När banken gett sitt godkännande omvandlas löftet till ett bolån och du kan köpa bostaden.

Går du i tankarna på att köpa bostad? Testa vår kalkylator och se hur mycket du kan låna nedanför.

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.