Logga in

Checklista: det här behöver du för att låna till en bostad

Funderar du på att köpa en ny bostad? Det finns en hel del att tänka på inför ett bostadsköp – inte minst den ekonomiska biten och vilken typ av lån du ska ta.

Att köpa ett hem är en av de absolut största investeringar du kan göra, därför gäller det att vara påläst så du träffar rätt i bostadsmarknaden. Förutom att fundera ut ett läge som passar dig och hur många kvadratmeter du vill bo på kvarstår det allra viktigaste: Pengarna.

För att ha råd att köpa bostad behöver de flesta ta ett bolån hos banken – här är en lista på vad du behöver tänka på för att nå dit.

Saker du bör ha koll på inför bostadsköp:

Dina förutsättningar utifrån din anställningsform
Hos de traditionella bankerna finns ofta ett krav på att du ska ha en fast anställning för att det ska kunna vara möjligt att få ett lånelöfte. Hos Bluestep finns det andra saker som är viktigare. Idag har många moderna anställningsformer som vikariat och projektanställningar eller är egenföretagare – och har råd att betala av på sitt bolån. I stället för att ge avslag på grund av anställningens art gör Bluestep en noggrann bedömning av din ekonomiska situation, framtida betalningsförmåga och försöker hitta passande lösningar.

Hur din kredithistorik kan påverka möjligheterna till bolån
Alla kan göra misstag. Att inte betala en räkning i tid eller vara i en pressad situation, som en separation, där det inte går att lösa den ekonomiska biten direkt är vanligt. Ändå dömer många traditionella banker ut någon med betalningsanmärkningar och ger avslag vid en låneansökan. Bluestep tar hänsyn till den mänskliga faktorn och tittar på din ekonomiska situation just nu och förmågan att kunna betala av lånet nu och i framtiden.

Hur mycket du behöver i kontantinsats
För att få låna till en bostad krävs en kontantinsats. Ditt framtida hem kan belånas upp till 85 procent vilket innebär att du behöver ha resterande 15 procent som insats. Hos Bluestep kan du kontakta en bolånespecialist, oavsett om du hittat ditt drömboende eller fortfarande letar, för att få hjälp på vägen. Ta reda på hur mycket du får låna och var redo när budgivningen startar. Lånelöftet kostar ingenting och är giltigt i tre månader. Men att hitta sitt nya hem kan ta längre tid än så – då kan du ansöka om att förlänga löftet.

Kom ett steg närmare din bostadsdröm, ansök om lånelöfte.