Tips på studentpresenter

Snart är det dags att sjunga om studentens lyckliga dag och med det fira alla ungdomar som har kämpat sig genom gymnasiet. Känner du någon som tar studenten i år? Vem det än är som du ska fira så måste du såklart ha med dig en studentgåva till uppvaktningen. Här kommer våra bästa tips på studentpresenter till både killar och tjejer.

Kanske är det ditt barn, ett syskon, en kusin, brorsdotter, granne eller en vän som tar studenten. Studenten är en av livets stora högtider. Det är ett viktigt steg in i vuxenlivet och ska givetvis uppmärksammas med kalas och presenter. För att du ska pricka rätt med din gåva gäller det att fundera över den blivande studentens intressen och planer för framtiden.

Någon som gillar lyx och flärd kommer alldeles säkert att uppskatta ett armband eller ett par örhängen. En student som gillar djur och natur önskar sig kanske något lite mer äventyrligt och till den som ska fortsätta sina studier på en högskola eller ett universitet kan en bok passa perfekt. Fråga gärna den blivande studentens släkt och vänner om du är osäker. 

Unika och personliga studentpresenter

Vill du ge bort en mer personlig studentpresent ska du satsa på att göra ett vackert paket. Det är alltid mycket roligare att ge bort en present som också är fint inslagen. Välj ett presentpapper som du tycker passar bra, eller använd tidningspapper, tapetrester eller tyg. Det finns också fina presentpåsar och kartonger att köpa. Knyt ett sidenband eller hampasnöre runt presenten och skicka med ett grattiskort där du skriver en personlig hälsning till studenten. 

Studentpresenter till henne – 5 tips

Här är våra bästa tips på en studentpresent till en tjej. Tar din dotter, syster eller flickvän studenten är det här du får dina tips.

  1. Ett presentkort
    Ett presentkort en enkel studentpresent. Det är smidigt att ge bort och väldigt uppskattat att få. De flesta butiker, både fysiska och online, erbjuder presentkort. Du kan välja allt från ett presentkort som gäller i en klädbutik till ett presentkort från en möbelbutik, en resebyrå eller en mataffär.
  2. En korg fylld med favoriter
    Köp en korg eller en fin låda och fyll med saker som du vet att studenten kommer att bli glad för. Något gott att dricka är en bra början, och sedan kan du fylla med till exempel lyxigt godis, choklad, en parfym och en blomma.
  3. Inredningsprylar
    Ofta är det svårt att ge bort inredning eftersom alla har olika stilar. Något som dock alltid brukar gå hem i inredningsväg är en designklassiker. Den passar in i olika inredningsstilar och blir ofta mer uppskattad med åren.
  4. Reseprylar
    Väntar en resa efter studenten kan det vara en bra idé att ge bort saker som har med resande att göra. En ryggsäck till tågluffen, en kabinväska eller en sovsäck är några förslag. 
  5. Musik
    Ett par trådlösa hörlurar av hög kvalitet eller ett abonnemang på en musiktjänst är en smart present till en student som älskar musik.

Studentpresenter till honom – 5 tips

Letar du efter en perfekt studentpresent till en kille – din son, bror eller pojkvän – har vi fem förslag här. 

  1. Klocka
    Klockor finns i många olika stilar och prisklasser och är en både uppskattad och användbar gåva. Vill du lyxa till presenten lite låter du gravera in en personlig hälsning på klockans baksida.
  2. Necessär med hår- och hudvårdsprodukter
    Många killar kanske inte unnar sig fina produkter för hår och hud och då kan det vara lite extra roligt att få det i studentpresent.
  3. Mobilskal eller korthållare
    Nu är det dags att uppdatera stilen med lite vuxenattityd. Ett snyggt mobilskal eller en korthållare i läder är en bra start in i vuxenlivet.
  4. Sällskapsspel
    Det låter kanske tråkigt och till och med lite nördigt, men många ungdomar har upptäckt att spel med kompisarna är receptet på en riktigt kul kväll.
  5. Öl- och vinglas
    Det är en traditionell studentpresent, och det är inte svårt att förstå varför. En uppsättning av finare glas är perfekt att ha den dagen man ska flytta hemifrån.

20 bästa spartipsen 2024

  • Utgifter och inkomster
  • Mat och hushåll
  • Sparande
  • Skulder och krediter
  • Bonustips – om det är akut

Läs våra 20 bästa spartips

Studentpresent från föräldrar

Ge gärna bort något som passar bra att ta med sig till den första egna lägenheten. Kökstillbehör eller elektronikprylar är dyrt att köpa själv och därför mycket uppskattat att få. Tallrikar, uppläggningsfat, högtalare, dammsugare, sängkläder, handdukar, vattenkokare, brödrost – ja, listan kan bli nästan hur lång som helst.

Vill ni som föräldrar ge bort något som också blir ett fint minne genom hela livet kan några delar i en finservis vara en utmärkt present. Sedan kan ni fylla på med andra delar av servisen på julen och födelsedagar.

Budgetvänliga studentpresenter

Det kan vara svårt att hitta en lämplig prisnivå för en studentpresent. En faktor som spelar in är hur väl du känner studenten. Är det en nära vän eller en familjemedlem kan en present som kostar några hundralappar vara rimlig, men det beror också på dina ekonomiska förutsättningar. Vad presenten kostar är inte det viktigaste – att presenten är genomtänkt och betydelsefull är mycket viktigare.

En present som sticker ut och känns nytänkande och rolig kan bli ett minne för livet. Vad sägs om en cykelpump? Tänk vad många gånger den kommer att användas genom åren. Eller kanske en skön solstol? Perfekt för studenten som gillar sol, bad och lugna dagar! Ett annat förslag på en studentpresent som inte är dyr och som sticker ut är godis. Alla gillar godis!

Upplevelse som studentpresent

En upplevelse är en rolig studentpresent att både ge och att få. Och det finns massor att välja mellan! Här kan du verkligen hitta något som du tror att den blivande studenten skulle tycka om att prova. Några förslag är en danslektion, en spahelg, en keramikkurs eller ett fallskärmshopp.

Vill du ge en upplevelse som inte kostar så mycket pengar kan en middag vara ett alternativ. Bjud studenten på en vällagad och god middag hemma hos dig. Det är en perfekt studentpresent och DIY-idé, och ingen dum gåva att ge bort om du är ute i sista minuten och inte hinner springa i affärer. God mat och dryck – vad mer kan en student önska sig?

Smycken och accessoarer

Smycken är en klassisk gåva att ge bort i studentpresent. Både tjejer och killar uppskattar ett fint smycke. Välj mellan:

  • Halsband
  • Armband
  • Örhänge
  • Ring

Vill du inte ge bort ett smycke kan en accessoar vara ett alternativ, till exempel manschettknappar, en handväska eller ett par solglasögon.


Spara och investera – en gåva som växer

Ett ekonomiskt bidrag uppskattas alltid av alla. Vårt tips är dock att inte ge bort kontanter. Dels kan kontanter lätt försvinna bland alla paket och presentpapper, dels går det inte att handla med kontanter överallt idag. Sätt därför hellre in en gåva på ett bankkonto där pengarna kan växa och bli mer värdefulla över tid.

Att ge bort pengar på ett sparkonto kan också motivera studenten att själv börja spara. Livet är fullt med överraskningar och att ha ett sparkapital är en trygghet. Se till att välja ett konto med bra sparränta.

Samla dina lån i
ett bolån

Vi ger fler möjlighet till bolån 
oavsett anställningsform, betalningsanmärkning eller
tidigare kredithistorik.

  • Sänk dina månadskostnader
  • Ansök tryggt och säkert
  • Digitala lånehandlingar
  • Ansökan är inte bindande

Ansök om samlingslån

Fler frågor om studentpresenter

Vad är en lämplig studentpresent för någon som ska flytta hemifrån?

När man ska flytta hemifrån behöver man ofta det mesta. Allt från vas till bok, vinglas, kokbok eller kastruller i studentpresent kan vara uppskattat.

Vad är en annorlunda studentpresent som sticker ut från mängden?

Ja, vad ger man i studentpresent, om man vill ge något annorlunda - en minnesvärd present som kan glädja under många år? För att köpa en annorlunda studentpresent är det viktigt att utgå från vem studenten är som person och dennes intressen. På så sätt undviker du att hamna i de klassiska studentpresent-köpen. En kurs, prenumeration på tjänst för släktforskning eller presentkort på favoritrestaurangen kan passa.

Hur kan jag göra en studentpresent mer personlig?

Hur en studentpresent är inslagen gör mycket. Dekorera med blommor, fotografier och annat med minnen ni delar.

Vad är några bra DIY-idéer för studentpresenter?

Gör egna smycken av fina pärlor i färger du väljer med omsorg. Du kan göra både halsband och armband. På webben kan du hitta mönster och tips på hur du kan göra för att det ska bli så som du vill. Kan du virka eller sticka kan en fin pläd eller ett överkast vara en uppskattat studentpresent.

Vad är några bra sista minuten studentpresent-idéer?

Presentkort på bio eller butiker kan köpas på många livsmedelsbutiker, och även digitalt online. Det går är lättillgängligt, går snabbt att inhandla och kan göras med kort varsel. Se även våra tips på mors dag-present, kanske kan någon av gåvorna till mamma även passa en student?

Laddar