Så klarar du årets fattigaste månad

Januari är ofta omnämnd som årets fattigaste månad. Efter en dyr höst och vinter med hög inflation och stigande priser har vi precis lämnat julen bakom oss. Det är en högtid där många spenderar mer än vanligt, vilket kan ha bidragit ytterligare till en snårig ekonomisk start på det nya året.

Kanske har buffertkontot redan tagits av för att täcka alla kostnader som uppstått under förra året. Det kan kännas långt till nästa löning när kontot ekar tomt efter högtider och fest. Vi delar med oss av våra bästa tips för att klara januaris ekonomiska utmaningar.

Klara ekonomin trots knappa marginaler

Våra 10 bästa spartips för att klara januari

 1. Skapa en budget
  Det första steget för att hantera din ekonomi under januari månad är att skapa en tydlig hushållsbudget. Försök att identifiera nödvändiga utgifter som mat, hyra och fasta kostnader. Genom att skapa en budget får du en överblick över dina utgifter och kan lättare prioritera det mest väsentliga.
 2. Minska matkostnaderna
  Mat är en av de största utgifterna för många hushåll. Under januari kan du få ner matkostnaderna genom att planera dina måltider och inköp i förväg. Att laga större portioner och frysa in kan också vara ett smart sätt att spara både tid och pengar. 
 3. Handla på kampanj
  Anpassa inköpslistan efter aktuella erbjudanden och rabatter.
 4. Lämna bilen hemma
  Om du brukar ta bilen, se över möjligheten att lämna den hemma. Kan du istället för att köra bil åka kommunalt eller, om avståndet tillåter, ta en promenad istället? 
 5. Byt ut dyra vanor
  Om du har dyra vanor som att köpa kaffe påväg till jobbet eller äta ute regelbundet, överväg att minska eller ta bort dessa kostnader helt. En termos med hembryggt kaffe och matlåda från storkok kan göra stor skillnad sett till utgifter.
 6. Köp begagnat
  Ibland måste man göra inköp. Kanske behöver du en varm jacka eller en ny overall till barnet då den gamla är urväxt? Leta efter det du behöver begagnat, många gånger kan man till och med hitta varor i nyskick men till ett betydligt lägre pris.
 7. Undvik impulsköp
  Januari är inte den bästa tiden för impulsköp. Innan du köper något, fundera över om det verkligen är nödvändigt. Genom att planera de inköp du måste göra och skriva inköpslistor som du håller dig till, kan du lättare undvika impulsköp. 
 8. Gör det själv
  Istället för att betala för tjänster eller produkter, överväg att göra det själv. Det kan vara allt från att laga kläder, göra egna rengöringsprodukter eller baka frukostbrödet själv.
 9. Rensa ur garderoben
  Många äger kläder eller saker som de aldrig nyttjar. Har tröjan inte kommit till användning under det senaste året är sannolikheten stor att den inte kommer det i fortsättningen heller. Sälj det du inte använder och se till att inte begära för höga priser. Även om det inte låter som så mycket pengar kan många sålda varor bli en betydande summa i slutändan. Kom ihåg att en såld tröja alltid genererar mer pengar än en som inte är det.
 10. Täta fönster och dörrar
  En kall månad innebär ofta höga elkostnader. Med ett otätat fönster kommer värmekostnaderna bli desto högre. Genom att täta fönster och dörrar kan du spara stora pengar. Ta gärna del av fler tips på hur du kan sänka dina elkostnader.


Att klara av januari ekonomiskt med små marginaler kräver sina anpassningar och ett medvetet förhållningssätt till de utgifter som finns. Prioritera och försök ta bort sådant som du egentligen inte behöver. Med disciplin och en ekonomisk medvetenhet hoppas vi att du kan klara dig bättre genom årets fattigaste månad även om marginalerna är knappa.

Ansök om samlingslån tryggt och säkert

Vill du undersöka möjligheterna att samla dina lån och krediter i ett bolån hos Bluestep Bank? Skicka in din ansökan redan idag så ser vi igenom dina möjligheter tillsammans.


Ansök om samlingslån