Sparportalen

Så får du semesterkassan att räcka längre

Snart dags för semester? För många av oss handlar semestern om att fylla dagarna med aktiviteter. Vi har dock en tendens att spendera betydligt mer pengar än vad vi egentligen behöver. Maximera din lediga tid till en minimal kostnad – här är våra bästa budgettips för sommarsemestern.

En bra semester behöver inte vara dyr. Njut av en härlig sommar med dina nära och kära utan att göra av med mer pengar än du tänkt dig. För att du ska slippa oroa dig över skulder och att ha för lite pengar kvar i slutet av sommaren har vi samlat några semestertips som inte kostar skjortan.

Hyr en stuga tillsammans med andra

På så vis delar ni på boendekostnaden och kostnader för mat m.m. blir också billigare.

Byt bostad med en annan familj

Ibland räcker det med ett litet miljöombyte för att få en lyckad semester. Om inte ekonomin räcker för både resa och hotell kan du testa byta boende med någon annan. Det finns många hemsidor som specialiserat sig på sådan typ av förmedling, annars kan du alltid höra bland släkt och vänner.

Tälta och åk på cykelsemester

Om du gillar att spendera tid i naturen kan cykelsemester varmt rekommenderas. Billigt och mysigt på samma gång.

Fjällvandra

Ett bra alternativ om du vill få ett avslappnande avbrott från en stillasittande vardag.

Var kreativ

Har du en sommarstuga och grannen en båt, varför inte byta med varandra en vecka? Ett enkelt och billigt sätt att uppleva någonting nytt på.

Välj annorlunda resmål

Det finns många härliga resmål som inte är så välkända men som är betydligt billigare än de klassiska semesterorterna med mycket turism.

Välj resmål efter valuta

Om du bokar en sistaminuten-resa bör du ta hänsyn till de olika ländernas valutakurs när du väljer resmål. Välj resmål där kronan är stark.

Betala mindre för samma sak

Jämför alltid priser oavsett om det gäller en resa, ett hotell, en ny grill eller mathandling. Det kan du tjäna mycket pengar på.

Skippa dyr flygplansmat

Var ute i god tid och ät innan du ska flyga. Du kan också ta med enklare mat att äta på flyget.

Picknicka mer

Att ta med sig sin egen mat och dryck är betydligt billigare än att köpa ute. Ta med picknick till stranden, parken eller kanske nöjesfältet.

Hyr ut din bostad

Tjäna en extra slant genom att hyra ut ditt hem om du ändå inte kommer vara hemma. Glöm inte att kolla vad som gäller för din förening, hyresvärd eller bank innan.

Nyttja gratisnöjen

Visst är det mycket som kostar pengar, men det finns också nöjen som är helt gratis – särskilt på sommaren. Håll utkik efter vad just din stad har att erbjuda, det kan vara allt från regelbunden utomhusbio till parkteater och stadsfestivaler.

Byt ut middag mot lunch

Många lite dyrare restauranger erbjuder speciella lunchmenyer och det gäller även på sommaren. På så sätt kan du unna dig något gott för mycket mindre pengar än om du skulle bokat bord några timmar senare.

Åk på roadtrip

Har du släkt, vänner och bekanta som inte bor i din hemstad? Planera en resa till dem i sommar. Förutom miljöombyte och gratis boende blir det ett utmärkt tillfälle att umgås.

Genom att använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här