30 billiga sommarlovsaktiviteter med barn

Nu är sommarlovet här och med den stora förväntningar, både från stora som små. Det kan kännas svårt som förälder när budgeten är begränsad och barnens klasskompisar åker iväg på långa resor. Men du behöver inte ha en stor semesterbudget för att ge dina barn ett minnesvärt och härligt sommarlov. Vi har listat våra bästa tips på billiga aktiviteter i sommar.

Vad kan man göra med barn som inte kostar pengar?

Sommarlovet är en tid för barnen att återhämta sig från den annars hektiska vardagen och en möjlighet att ladda batterierna inför kommande hösttermin. När budgeten är begränsad kan sommarlovet för oss vårdnadshavare kännas oändligt långt, och det är många dagar som ska fyllas med minnen. Det kan skapa både ångest, stress och känsla av att vara otillräcklig.

Gratis aktiviteter för hela familjen

Men vad som är ett bra sommarlov behöver som tur är inte vara direkt kopplat till semesterkontot. De bästa stunderna handlar mer om att umgås och ha möjlighet att dela upplevelser snarare än att spendera pengar. Vi har listat våra bästa tips för att du ska kunna ge ditt barn ett härligt sommarlov - även med en mindre budget.

30 tips på en billig barnsemester i Sverige

1. Utforska naturen
Sverige är berikat med natur och vackra landskap. Det finns mängder av naturreservat i vårt avlånga land, och fullt av både insjöar och skogar att utforska. Ett av de enklaste och mest kostnadseffektiva sätten att spendera tid tillsammans är att ge sig ut i naturen. Ta med er en matsäck och ta på er bekväma skor. Det finns väl inget fika som smakar så gott som det man äter och dricker i skogen? Vandra längst med skogsstigar, leta efter djurspår eller samla på stenar och kottar.

2. Skapa egna äventyr hemma
Vem säger att man måste resa långt för att uppleva äventyr? Bygg en hinderbana i trädgården med hjälp av rep, plankor och kanske gamla däck. Eller varför inte anordna en skattjakt? Skapa lappar med ledtrådar och göm dem runt om i huset eller trädgården. En ledtråd kan exempelvis bestå av ett mattetal och en karta som leder till två burkar. Varje burk har ett tal på sig, och genom att lösa mattetalet på lappen får de veta vilken av burkarna som innehåller nästa ledtråd. Barnen kommer att älska spänningen och samarbetet som krävs för att lösa gåtorna och hitta den slutgiltiga skatten.

3. Teater, kultur och lek
Under sommaren spelas många folkparkteatrar i landets parker. Det brukar finnas något för alla åldrar och teatern är alltid gratis. Gör en utflykt och se teatern tillsammans, passa på att leka i en intilliggande park och lyxa till det med en glass i solen.

4. Kreativitet och hantverk
Regniga dagar behöver inte vara tråkiga. Ta fram papper, färger, lim och annat pysselmaterial och låt fantasin flöda. Nyckeln till att ha en mysig stund tillsammans är just att ni gör det tillsammans. Även vuxna ska pyssla. Kanske kan ni bygga en borg tillsammans av tomma mjölkkartonger, tidningar och tapetklister?

5. Camping och övernattningar
Även om en längre resa inte är möjlig, får du inte glömma att det går minst lika bra att campa i närheten av hemmet. I Sverige har vi som bekant allemansrätten, vilket innebär att vi får röra oss fritt i naturen, plocka bär, svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Ge er ut på ett äventyr i skogen och sov i tält eller under stjärnorna. Grilla marshmallows på en tillrättalagd grillplats och fiska i en närliggande sjö. Kom ihåg att du kan behöva fiskekort och glöm inte att hålla rent efter er i naturen.

6. Föreningsliv och lokala aktiviteter
Hör med din kommun om vad som händer i ert område under sommaren. Det är vanligt att staden erbjuder någon form av sommaraktiviteter för barn och ofta är det då också gratis.

7. Besök en 4H-gård och klappa djur
Det finns många 4H-gårdar i Sverige som har både djur att klappa och en lekpark att leka i. I många parker finns även enklare försäljning av fika och glass.

8. Eget café med försäljning
Blanda egen saft och baka kakor tillsammans som barnen sedan själva kan sälja till förbigående. Skriv skyltar och lägg upp varorna fint på en duk. Spännande, ekonomiskt och lärorikt.

9. Besök biblioteket 
Låna hem böcker ni aldrig har läst förut. På biblioteket finns något för alla åldrar och smaker. Dessutom brukar de anordna gratis aktiviteter för barn under sommarlovet.

20 bästa spartipsen 2024

  • Utgifter och inkomster
  • Mat och hushåll
  • Sparande
  • Skulder och krediter
  • Bonustips – om det är akut

Läs våra 20 bästa spartips

10. Bada på en närliggande strand
Ta med en picknick-korg och besök en strand för en heldag i solen. Bygg sandslott och skapa sandfigurer. Kanske kan ni leta efter fina snäckor eller stenar längst med strandkanten?

11. Vattenlekar
Spring genom en vattenspridare, ha vattenkrig med vattenpistoler eller vattenballonger. 

12. Anordna loppis
Sortera ut kläder som är för små och leksaker som inte längre leks med och ordna en loppis tillsammans. För pengarna ni tjänar kan ni sedan köpa glass.

13. Bygg en koja
Använd överblivna bräder och bygg en koja i trädgården, eller leta fram filtar och kuddar för att förvandla vardagsrumsbordet till en borg.

14. Utomhus-bio hemma
Om du har en veranda eller trädgård, ta ut teven utomhus och ha utomhus-bio hemma med popcorn. Ställ fram solstolar och myggmedel för en helkväll.

15. Såpbubblor
Blanda eget recept på såpbubblor och se vem som lyckas göra den största bubblan.

16. Gör egen glass
Att göra egen glass går utmärkt både med och utan glassmaskin. Gör olika smaker och testa er fram med ingredienserna.

17. Odla på balkongen eller i trädgården
Har ni testat att odla popcorn? Det växer snabbt upp till högt gräs och är både fint och dekorativt. Att odla tillsammans är ett spännande projekt som snart kommer ge resultat.

18. Bygg ett insektshotell
Skapa ett hem för bin, humlor och andra insekter som är viktiga för pollinationen. Att bygga ett insektshotell behöver inte vara komplicerat. Ni får en rolig stund tillsammans samtidigt som du ökar den biologiska mångfalden i din trädgård.

19. Plocka bär
Bär kan plockas både i skogen och mot betalning på självplock. Plocka tillsammans och gör egen sylt eller marmelad av det ni får ihop.

20. Hemma-spa
Gör egna ansiktsmasker och sätt fötterna i ett fotbad. Varför inte njuta av ett iskallt glas saft med isbitar i medan du lägger gurkskivor på ögonlocken?

21. Bygg barkbåtar
Leta rätt på bark från marken i skogen och bygg barkbåtar med segel. Testa dem i en hink eller närmaste å. Finns tillgång till strömt vatten kan ni tävla i vilken båt som kommer först i mål.

Samla dina lån i
ett bolån

Vi ger fler möjlighet till bolån 
oavsett anställningsform, betalningsanmärkning eller
tidigare kredithistorik.

  • Sänk dina månadskostnader
  • Ansök tryggt och säkert
  • Digitala lånehandlingar
  • Ansökan är inte bindande

Ansök om samlingslån

22. Bygg en drake
Blompinnar och ett tygstycke eller en stor plastsäck samt lite lina är vad som behövs för att bygga en drake. Kanske ska den även utsmyckas med en fin svans? Gå ut och flyg med den en blåsig dag på strand eller äng.

23. Måla stenar 
Samla stenar i fina former och måla dem till figurer av olika dess slag. Fint att dekorera både blomkrukor och rabatter med. 

24. Bygg och måla en fågelholk
Bygg en fågelholk tillsammans och måla den efter eget tycke och smak. Kanske ska fågeln även få en välkomstskylt vid ingången? Det finns färdiga bygg-set att köpa för den som inte är så händig.

25. Spela trädgårdsspel
Det finns en mängd olika spel att spela utomhus i trädgården eller på en äng i närområdet. Kubb, krocket, boccia och dart är några exempel.

26. Laga mat utomhus
Allt smakar bättre tillagat i naturen. Grilla på en allmän grillplats eller använd ett spritkök att steka pannkakor på. Tänk alltid på brandrisken.

27. Vik pappersflygplan
Det finns en mängd olika modeller på pappersflygplan man kan vika. Låna en bok om det på biblioteket och vik olika modeller tillsammans.

28. Hoppa hage
Rita upp en hage och välj varsin liten sten att använda när ni hoppar. Att hoppa hage ger bra motion samtidigt som ni har en rolig stund tillsammans. Leken passar också för de flesta åldrar.

29. Rita med gatukritor
Gatukritor finns i regnbågens alla färger. Varför inte göra ett stort och vackert konstverk tillsammans på den annars så trista asfalten? Färgen försvinner sedan av sig självt i samband med att det regnar.

30. Marken är lava
Gå till ett ute-gym eller en närliggande park och lek inte nudda mark. Hoppa mellan stockar och placera ut "säkra områden" för att skapa en bana där ni kan utmana varandra i att hålla er innanför linjerna. Den som trampar utanför bränner sig på lavan!

Aktiviteter i skogen - naturens lekplats

Ett minnesvärt sommarlov behöver inte innebära dyra resor eller stora utgifter. Det viktigaste är att spendera tid tillsammans, skapa nya minnen och att ladda batterierna inför i höst. Ta vara på den vackra natur vi har i Sverige och upptäck sommaren tillsammans med barnen i skogen.

Behöver du ytterligare inspiration får du gärna läsa våra andra tips på billiga aktiviteter eller hur du får semesterbudgeten att räcka hela sommaren.

Laddar