7 renoveringar som kan öka värdet på din bostad

Oavsett om du planerar att sälja din bostad eller inte vill du att den ska vara i gott skick. Vi har samlat våra bästa knep för hur du kan höja värdet på din bostad utan att det kostar en förmögenhet.

Att renovera ses ofta som någonting kostsamt och tidskrävande. Men det går faktiskt att skapa stor skillnad med relativt enkla medel. Vid en framtida försäljning kommer du tacka dig själv att du tog dig tiden att underhålla din bostad.

1. Måla om

Några lager färg gör stor skillnad när det kommer till renovering. Bostaden mer attraktiv vid försäljning och du får en trevligare hemmiljö på köpet. Med ny färg kan du få bort gamla fläckar och andra slitningar på väggar, tak och golv. Glöm inte att slipa och spackla igen alla hål efter skruvar och spikar innan du målar om.

2. Se över golven 

Slitna golv är svåra att dölja. Om du inte har råd att byta ut golvet eller lägga in en ny matta borde du satsa på att tvätta, slipa och ta bort fläckar från golvet. Har du trägolv kan du lacka eller måla om golven för att få bort den slitna känslan.

3. Ge köket ett lyft

Att byta ut ett helt kök är kostsamt och nästan aldrig lönsamt om du vill sälja din bostad. Byt ut bänkskivan eller slipa och ytbehandla den du redan har för att få en fräschare känsla. Om du vill att köket ska se mer modernt ut kan nya handtag på skåp och lådor göra susen. Även i köket kan några tag med penseln göra stor skillnad för helhetsintrycket.

4. Fräscha upp badrummet

Badrummet är kanske det viktigaste rummet att se över men också det dyraste att renovera. Något som kan göra stor skillnad är att byta ut handfat eller toalettstol. Du kommer även långt med nya detaljer, såsom en ny spegel och en ommålad kommod.

5. Underhåll tomt och fasad

Om du har en tomt är det viktigt att den ser städad och välskött ut. Klipp gräset regelbundet, rensa ogräs och underhåll buskar och träd. Gör rent taket med högtryckstvätt, tvätta fasaden och olja in altanen för att undvika att huset åldras i förtid.

6. Glöm inte ytterdörren

Det första man möts av när man besöker ditt hem är ytterdörren. Därför är det bra att ha en inbjudande och välkomnande entré. Tvätta och måla om ytterdörren, sätt upp en portklapp och byt ut dörrhandtaget om det behövs.

7. Tänk på detaljerna

Laga småskador och avsluta alltid de renoveringsprojekt som du påbörjar. Halvfärdiga lösningar kan få en potentiell köpare att tro att du slarvat med underhållet av bostaden. Andra detaljer som är enkla att ta tag i:

  • Byt ut skadade plattor på väggar och golv i kök och badrum.
  • Byt ut trasiga strömbrytare.
  • Sätt lister där det saknas.
  • Laga klösmärken från hund eller katt på väggar och golv.
  • Byt ut slitna fogar runt tvättställ, badkar och dusch.

Om du behöver låna till renoveringen

Om du är i behov av pengar för att finansiera renoveringen kan vi se över möjligheten att frigöra pengar från din bostad i ett renoveringslån. En bostad får vara belånad till max 85%. Äger du din bostad och den ej är fullt belånad kan du ansöka om att utöka ditt bolån och därmed nyttja det extra värdet av din bostad.

Utöka ditt bolån tryggt och säkert

Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till t.ex. ett bilköp, en investering i hållbara energilösningar för hemmet eller för att säkra ekonomin vid oförutsedda kostnader.

Ansök direkt