Så skapar du en effektiv hushållsbudget

Att göra en budget för ditt hushåll hjälper dig att få en överblick av din privatekonomi. Det är ett bra verktyg för att få bättre koll på både dina utgifter och inkomster, och få pengarna att räcka längre.  

Alla hushåll oavsett inkomst kan dra nytta av en väl planerad hushållsbudget. Den kan tjäna flera syften och hjälpa dig att:

  • Identifiera vilka utgifter som är nödvändiga och vilka som du kan dra ner på vid behov
  • Frigöra pengar och ge struktur till ditt sparande
  • Undvika att leva över dina tillgångar
  • Skapa trygghet genom bättre kontroll över din ekonomi

Vad är en hushållsbudget?

Med en hushållsbudget skapar du en plan för hushållets utgifter. Här lägger du in utgifter för sådant som boende, mat, transport, kläder och nöjen. Du lägger också in hushållets totala inkomster, och drar av utgifterna från den summan. Då kan du se hur mycket pengar som blir över varje månad.

Blir det inga pengar över kan budgeten hjälpa dig att identifiera utgifter som kanske är onödiga eller kan minskas. På så sätt kan en hushållsbudget göra att du får mer pengar att spara till dina mål. Den kan alltså ge dig förutsättningar att skapa en bättre ekonomi för ditt hushåll.

Laddar

Hur gör jag en budget?

Det enklaste och vanligaste är att göra en månadsbudget. Men försök samtidigt ha ett längre tidsperspektiv, till exempel genom att sätta upp konkreta mål och delmål för ditt sparande. Tänk också på att utgifter kan variera under året. Det gäller allt från elräkningar, som brukar vara högre på vintern, till semestrar och högtider som julen. Utgå från dina utgifter för ett helt år och räkna fram en snittkostnad per månad.

Om du tycker det är svårt att veta hur mycket pengar du lägger på olika utgiftsposter, logga in på din bank. Här kan du gå bakåt i tiden och räkna ut exakt hur mycket pengar du har lagt på både fasta och rörliga utgifter. 
Till fasta utgifter räknas sådant som boendekostnader, försäkringar, mat och transport. Visserligen kan utgifterna variera lite från månad till månad, men de är regelbundna. Rörliga kostnader inkluderar allt som inte är nödvändigt eller regelbundet, som kläder, restaurangbesök, nöjen och semesterresor.

När du har skapat en budget baserat på dina nuvarande utgifter ser du tydligt hur mycket pengar du har att röra dig med, och om budgeten går ihop. Om det är något du vill ändra på, till exempel för att öka ditt sparande, kan du nu göra en ny budget där du bestämmer hur mycket du vill lägga på olika utgiftsposter. När du sedan försöker följa den nya budgeten är det viktigt att följa upp hur du klarar målen. Då ser du om budgeten fungerar eller om ytterligare justeringar behövs.

Om budgeten inte går ihop behöver du se över vilka utgifter som kan minskas eller tas bort. Här är det framför allt de rörliga kostnaderna du behöver se över. Har du flera olika lån, kanske med hög ränta, kan det vara läge att fundera på ett samlingslån för att sänka dina månadskostnader. Märker du att du tvärtom får en hel del pengar över i slutet av varje månad är det läge att fundera på hur du investerar dina pengar på bästa sätt.

20 bästa spartipsen 2024

  • Utgifter och inkomster
  • Mat och hushåll
  • Sparande
  • Skulder och krediter
  • Bonustips – om det är akut

Läs våra 20 bästa spartips

Spara pengar med en hushållsbudget

Med en bättre koll på dina utgifter blir det lättare att se hur du kan spara pengar. Om du vill starta eller öka ditt sparande, fundera på vilka utgifter som kan minskas eller tas bort. Det finns många olika sätt att minska dina utgifter, som att ersätta uteluncher med matlådor, säga upp prenumerationer och cykla i stället för att ta bilen. Prioritera inte bort viktiga saker som försäkringar och tandvård. Däremot kan det vara värt att jämföra olika aktörer för att se om det finns mer prisvärda alternativ. Här hittar du fler tips på hur du får pengarna att räcka längre.

Hushållsbudgeten ger dig en bra struktur för att komma i gång med ditt sparande. Lägg in sparande som utgiftsposter i budgeten, och se till att sparandet sker med automatisk överföring. Om det är möjligt är det en bra idé att ha flera olika sparanden med olika tidshorisonter. Hushållet bör ha en akutbuffert för oförutsedda utgifter. Finns det utrymme är det också bra att ha ett mer långsiktigt sparande.

Ditt kortsiktiga sparande kan täcka oförutsedda utgifter, julklappar eller semesterresor. Det blir en hushållsbuffert som du kan använda när tvättmaskinen plötsligt går sönder eller bilen behöver nya däck. Komplettera med ett långsiktigt sparande där du sätter tydliga mål. Det kan vara allt från att spara till kontantinsatsen för en bostad till pensionssparande.

Hushållsbudget för familjer

En barnfamilj har ofta många utgifter. Försäkringar, leksaker, barnomsorg och fritidsaktiviteter är bara några exempel. En växande familj kan behöva en större bostad, barn växer ur sina kläder i rasande takt och tonåringar kan äta som hästar. Samtidigt får många barnfamiljer lägre inkomster under vissa perioder, på grund av föräldraledighet och deltidsarbete. En hushållsbudget kan hjälpa dig att klara föräldraskapets ekonomiska utmaningar. 

Använd gärna vår kostnadsfria hushållsbudget mall som grund för din månadsbudget. Börja med att lägga in familjens inkomster, som lön, föräldrapenning och barnbidrag. Kartlägg sedan alla era återkommande utgifter. Om det är svårt att få ihop budgeten, fundera på vilka utgifter som kan minskas.

En hushållsbudget för familjen kan också hjälpa dig att identifiera möjligheter till regelbundet sparande, för både familjen och för barnen. Många föräldrar vill spara pengar till barnen för att underlätta deras start i vuxenlivet. En del försöker spara hela eller delar av barnbidraget i särskilt barnsparande. Men stressa inte om det under perioder inte är möjligt att spara så mycket – under godare tider kan du kompensera genom att spara lite mer.

Hushållsbudget för ensamstående och par utan barn

Oavsett om du lever själv eller tillsammans med någon har du stor nytta av en hushållsbudget. Genom att få koll på dina utgifter får du bättre förutsättningar att spara pengar till olika mål. Ladda ner vår Excel-mall för hushållsbudget gratis för att komma i gång med budgetarbetet. Här kan du se vilka kategorier som bör finnas med i en hushållsbudget. Boende, mat och transport är självklara kategorier, men glöm inte sådant som föreningsmedlemskap, gymkort och prenumerationer på allt från streamingstjänster till tidningar.