Logga in

Planera din ekonomi med hjälp av en budget

Planera din ekonomi med hjälp av en budget

Ökade kostnader i samband med julen behöver inte vara ett problem - så länge du är förberedd på dem. Att göra en budget inför julen är ett klokt sätt att säkra din privatekonomi.

December är en av de månader man har de högsta utgifterna, och risken att överspendera i sin iver att få till en härlig jul är överhängande. Vi rekommenderar dig att ta kontroll över din julekonomi med en budget, på så vis får du en överblick över julens alla kostnader och slipper oangenäma överraskningar i januari.

Börja med att räkna på dina totala kostnader kopplade till julfirandet; resor, mat, julklappar och annat. Se om det är en rimlig summa eller om det finns utgifter som är onödiga eller för höga och behöver sänkas. Har du sparade pengar i form av en buffert kan det vara tillfälle att använda dessa, så att du inte spräcker din vanliga hushållsbudget för december. När du har en färdig siffra på din julbudget så har du också ett tak för vad du faktiskt kan spendera, sedan gäller det att hålla sig till denna.

Så kan du räkna på din budget

Behöver du hjälp att få koll på din vardagsekonomi i stort kan du använda dig av Konsumentverkets budgetkalkyl. Det är ett bra och användbart verktyg för att få ett helhetsgrepp om din ekonomi. Konsumentverket erbjuder även sammanställningar över några av hushållens vanligaste utgifter – något som du kan använda för att jämföra med dina egna kostnader.