Här är allt du behöver veta om att köpa fritidshus

Att äga en sommarstuga är en dröm för många. Tänk att ha ett eget litet paradis på landet att fly till vid jobbveckans slut – och hela sommarsemestern! Köp av fritidshus är dock en stor investering som kräver noggrann eftertanke. Rätt förberedelser och planering är A och O om du vill säkerställa att ditt stugköp blir en trygg och smidig affär.

I denna guide går vi igenom allt du behöver tänka på inför köpet – allt från kostnader till lån och vanliga fallgropar att undvika.

Vad ska man tänka på vid köp av fritidshus?

Fritidshusets läge.
Innan du slår till på ditt drömobjekt finns det en del att tänka på. Fundera först och främst på var du vill att stugan ska ligga och hur mycket tid och pengar du är beredd att lägga på resorna dit. Om du till exempel vill att din sommarstuga ska ligga nära en större stad så behöver du räkna med ett högre pris. Vill du ha avskildhet från grannar kan du istället behöva åka längre för att ta dig dit.

Skicket på fritidshuset.
Se också över vilket skick huset är i och hur mycket renoveringar som eventuellt kan behöva utföras. Ett charmigt renoveringsobjekt kan låta lockande, men kom ihåg att en större ombyggnation både kostar mycket pengar och kräver mycket tid och engagemang.

Tomten tillhörande fritidshuset.
Se över den tomt som fritidshuset står på. Huset är lättare att ändra på än marken och omgivningarna. Föredrar du en naturtomt, en trädgård med gräsmatta och fruktträd eller en kanske en blandning av dessa? Se också över om tomten arrenderas eller om den tillfaller ägaren i samband med husköpet. Läs mer om vad som gäller vid arrende här.

Kostnader du behöver tänka på när du köper sommarstuga

Förutom själva köpesumman tillkommer även andra utgifter när du ska köpa stuga. För det första behöver du en kontantinsats på minst 25 % av köpeskillingen för att kunna belåna resterande del. Om du vill köpa ett fritidshus som kostar 1 miljon kronor behöver du med andra ord 250 000 kronor i kontantinsats.

Det tillkommer också kostnader för lagfart (1,5 % av köpesumman) och eventuellt pantbrev (2 % av nya pantbrevs totala summa). Läs gärna mer om kostnader som tillkommer vid köp av hus här.

Utöver engångskostnaderna vid själva husköpet har du sedan löpande driftskostnader att tänka på – exempelvis för uppvärmning, vatten, el, sophämtning och försäkring.

En annan viktig faktor att ha i åtanke vid köp av sommarstuga är underhållskostnader. Det innefattar till exempel tak, fasad, kök och andra renoveringar som behövs med jämna mellanrum för att hålla fritidshuset i gott skick. Många räknar med att avsätta minst 0,5 till 1 % av husets värde årligen för denna typ av underhållsåtgärder.

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Kostnader vid fritidshus som ofta glöms bort

  • Sophämtning och sotning
  • Gräsklippare
  • Trädgårdsmöbler och trädgårdsredskap
  • Persienner och markiser
  • Larm, bredband eller fiber
  • Energisystem, avfuktare eller luftvärmepump

Vad är viktigt för dig vid köp av fritidshus?

Tänk noga igenom vilken standard du önskar ha i ditt fritidshus. Finns rinnande vatten, varm- kallvatten, toalett eller kanske bara dass? Ska fritidshuset kunna användas året om eller enbart på sommaren? Ju högre standard du önskar, desto högre driftkostnader får du räkna med. En högre standard innebär också att fler saker kan behöva renoveras eller bytas ut.

Försök att bortse från husets charm och fråga dig vad du vill göra på din lediga tid. Om du gillar att pyssla hemma är kanske ett renoveringsobjekt rätt men om du hellre slöar i trädgården med en bok behöver du tänka en gång till innan du slår till. Att renovera ett fritidshus sväljer inte bara mycket från din plånbok utan också mycket av din lediga tid.

Försäkra dig också om att huset är rustat så att du kan använda det när du vill. Vissa fritidshus har till exempel bara sommarvatten, det vill säga ledningar som stängs av när det är risk för frost.

Att tänka på vid köp av fritidshus

  • Kontrollera fritidshusets bygglov.
    Kanske har fritidshuset små tillbyggnader såsom gäststuga och sjöbod. Kontrollera att alla fastighetens byggnader har bygglov. Byggnadsnämnden kan hjälpa dig om du själv planerar att bygga ut.
  • Ta in någon som kan besikta huset.
    Som köpare har du undersökningsplikt vilket betyder att du måste undersöka husets alla fel och brister inför köpet. Eftersom du inte alltid kommer vara i ditt fritidshus är det extra viktigt att kontrollera tak, fasad och grund. Avrinningen måste fungera så att inte huset drabbas av fuktskador. Anlita en oberoende besiktningsman att undersöka huset.
  • Undersök vattenkvaliteten.
    Har huset egen brunn bör du kolla upp vattnets kvalitet. Har huset enskilt avlopp bör du ta reda på vad det är för slags anläggning och om den har det tillstånd som krävs. Detta kollar du hos kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Att åtgärda eventuella brister med avloppet kan vara väldigt kostsamt.
  • Skick kontra budget.
    När du har besiktat huset börjar du få koll på vad det kommer att kosta att få huset i det skick du önskar. Om fritidshuset är i behov av större renoveringar kan du ta med en hantverkare på en extravisning för att få en prisbild innan du bestämmer dig för om du vill genomföra köpet eller inte. Är du sugen på att renovera kan du med fördel ta del av våra bästa renoveringstips som kan öka värdet på fritidshuset.

Så lånar du till köp av fritidshus

För att finansiera köpet av en sommarstuga eller fritidshus behöver du ansöka om ett vanligt bolån, precis som om du skulle köpa en permanent bostad. Det finns två huvudsakliga alternativ för hur du kan gå tillväga gällande att låna till fritidshus.

  1. Utöka ett befintligt bolån.
    Om du redan äger en bostad och har ett befintligt bolån idag kan du ansöka om att utöka bolånet för att låna till fritidshus. Förutsättningen är att du har tillräckligt lågt belåningsvärde och därmed outnyttjat låneutrymme på din huvudbostad idag. Du använder då din permanenta bostad som säkerhet vid lånet.
  2. Nytt bolån med fritidshuset som säkerhet.
    Det andra alternativet är att ansöka om ett helt nytt bolån där fritidshuset står som säkerhet. Detta görs på samma villkor som för ett vanligt bolån med undantag att du måste ha en större del av köpeskillingen till kontantinsatsen. Du kan maximalt belåna 75 % av fritidshusets värde och resterande 25 % måste du därmed erlägga som kontantinsats.

Oavsett vilken lånelösning du väljer bör du se till att räkna samtliga kostnader och ta höjd för oförutsedda utgifter. Du ska heller inte underskatta de driftkostnader som kan tillkomma. En ordentlig kalkyl redan från början är nyckeln till ett välplanerat fritidshusköp.

Vanliga misstag att undvika vid köp av sommarstuga

Sammanfattningsvis innebär ett fritidsboende både åtagande och kostnader. Det är därför oerhört viktigt att noggrant fundera igenom samtliga aspekter innan du faktiskt slår till.

  • Försök bortse från charmen.
    Se över husets faktiska skick noga och räkna på vad en eventuell renovering kan komma att kosta. Ett "projekt" kan lätt svälla i både arbetsbörda och kostnader. Var realistisk om din tid och ditt engagemang räcker till.
  • Låt inte avståndet bli för långt.
    Stugan ska vara en avkopplande tillgång, inte en börda, vilket lätt blir fallet om du måste åka flera timmar varje gång du vill dit. Tänk efter hur mycket tid du faktiskt kan tänkas tillbringa där.
  • Kontrollera vattenförsörjning och avlopp.
    Tänk igenom vad du är ute efter. Bekvämlighet i form av vattenklosett och dusch kan vara smidigt, samtidigt som det innebär fler och större kostnader. Undermåliga system kan fort leda till både dyra renoveringar och sanitära olägenheter. Dålig vattenförsörjning kan begränsa användningen av stugan.
  • Glöm inte driftskostnaderna.
    Utöver bolånet tillkommer utgifter för uppvärmning, vatten, sophämtning, vägavgifter, fastighetsavgift med mera, vilket du behöver räkna in i din budget redan från början. Ett vinterbonat fritidshus måste ständigt ha en viss värme på, vilket påverkar driftkostnaderna avsevärt i jämförelse med ett enklare torp med självdragsventilation.
  • Se till så du klarar alla kostnader, även i sämre tider. Förutsättningarna för fritidshus kan förändras snabbt vid till exempel konjunkturnedgångar. En ordentlig planering av både de praktiska och ekonomiska bitarna från start är avgörande för att köpet av fritidshuset ska bli den tillgång som du föreställer dig.


Vanliga frågor och svar om köp av fritidshus

Hur mycket kan jag låna för att köpa fritidshus?

Du kan låna upp till 75 % av fritidshusets värde. Resterande 25 % ska erläggas som kontantinsats.

Vad ska man tänka på vid köp av fritidshus?

Läge, skick, standard, eventuellt renoveringsbehov, driftskostnader och allmänna förutsättningar som vattenförsörjning och avlopp är några av de viktigaste faktorerna att ha koll på.

Måste man besikta fritidshus?

Det är inget formellt krav, men av flera skäl mycket klokt att anlita en besiktningsman för att undvika dyra renoveringsbehov efter köpet.

Kan Bluestep Bank hjälpa mig med finansieringen vid köp av sommarstuga?

Ja, Bluestep Bank erbjuder bolån särskilt avsedda för fritidshus där du kan låna upp till 75 % av fritidshusets värde. Skicka gärna in en ansökan så kan vi tillsammans gå igenom dina möjligheter om ett huslån. En ansökan är inte bindande.

Laddar