7 renoveringar som kan öka värdet på fritidshuset

För dig som är fritidshusägare och planerar att sälja så är detta ett ypperligt tillfälle att förbereda huset inför försäljning. Nedan kan du läsa om hur du ökar värdet på ditt fritidshus.

Säkerställ att tak och grund är i bra skick

Taket och grunden är kanske två av de viktigaste delarna som även säger mycket om husets skick. Ett dåligt tak eller grund kan ge fukt- och mögelskador. För att ta reda på om delarna är i gott skick kan det vara bra att anlita en besiktningsman. Potentiella köpare kan skrämmas iväg om det finns en risk att de måste byta tak och golv, eller sanera huset.

Se till att taket är rent och fritt från mossa och att avrinningen fungerar. Har några av takpannorna spruckit kan du enkelt byta ut dessa mot hela takpannor. De flesta sommarstugor står oftast på en torpar- eller krypgrund som båda är konstruktioner med hög risk för fuktskador. Låt gärna någon undersöka golvet grundligt om det buktar eller känns ostabilt. Ibland handlar det bara om ett mindre område som behöver bytas ut eller förstärkas, och genom att lösa det undviker man att skadorna sprids till resten av huset.

Renovera badrum och kök

För många är ett fräscht badrum och kök viktigt. Om du har en renoveringsbuffert kan det vara en god idé att lägga den på renovering av antingen badrummet eller köket. Även om det kostar att renovera så finns det goda chanser att få tillbaka dessa pengar vid försäljning. Att ha ett väl fungerande kök är ett måste för de som planerar att spendera en längre tid i huset över sommaren. Och en stor del av de som letar fritidshus vill gärna ha något som de kan nyttja direkt och som inte kräver någon renovering. Finns det inget avlopp i huset kan en förbränningstoalett vara en praktisk och miljövänlig lösning.

Gör fint i trädgården

Tomten är oftast det första köpare möts av när de går på visning, därför är det viktigt att trädgården ser välskött ut. Klipp gräset, rensa ogräs och plantera nya blommor i rabatterna. Det ger även köparen en tydlig bild av tomtens storlek.

Rensa ut och håll det enkelt

Många sommarhus blir en samlingsplats för gamla möbler och loppisfynd, vilket kan göra det svårt för potentiella köpare att se hur rymligt det är. För många prylar och möbler kan göra att rummen känns mindre, trånga och instängda. Däremot är det bra att ha några möbler framme för att köparen ska få en bild av vad som får plats. En bra tumregel är att rensa ut huset från onödiga möbler och dekorationer, men behålla det mest väsentliga som exempelvis säng, soffa, köksbord och köksstolar.

Ljusa upp fritidshuset

Bra ljusinsläpp ger en känsla av rymd. Du kan på tre enkla sätt skapa bättre ljusförutsättningar i huset. Genom att måla om väggar och använda ljusa och neutrala färger som exempelvis vitt, ljusbeige eller ljusgrått kan du ljusa upp rummen och få dem att kännas större. Om du lägger till fler ljuspunkter i rummen får du en trevligare belysning. Många antika plafonder som går att hitta i hus från 60- till 80-talet är oftast ljusdämpande, det kan därför vara värt att byta ut dessa mot starkare belysning. En annan enkel åtgärd för att få in mer ljus är att tvätta alla fönster ordentligt då gammalt damm och smuts dämpar ljusinsläppet.

Fixa småfel och detaljer

Byt ut trasiga dörrhandtag eller knoppar till garderober och köksluckor. På auktioner, loppisar och byggnadsvårdsbutiker kan du hitta tidstypiska beslag och inredningsdetaljer för en billig peng. Även strömbrytare och vägguttag med sprickor eller som gulnat i färgen kan bytas ut mot nya.   

Se till att det finns tillgång till vatten

Tillgång till vatten behöver inte bli för kostsamt. Saknar huset indraget vatten och det finns tillgång till vatten på tomten så kan du komplettera med en utedusch och ett utekök. Det blir betydligt billigare än att dra in vatten i huset och det går då att vara där hela sommaren. Även kostnaden för försäkringen förblir samma, som annars kan påverkas om man drar in vatten i huset då risken för vattenskador ökar. Saknas vatten helt så kan det vara värt att borra en brunn.

Låna på din bostad för att finansiera renoveringar inför försäljningen

Att renovera inför en försäljning kan öka värdet på fritidshuset. Om du inte har hunnit spara ihop till en renovering kan du ha möjlighet att låna till detta. På Bluestep kan vi se över dina möjligheter till att frigöra pengar från din bostad. Ring oss på 0770-18 87 14 eller fyll i formuläret nedanför så kan vi tillsammans se över dina möjligheter.