En minnesvärd jul trots en mindre budget

Vi går mot en ny juletid med klappar under granen och julmat i alla dess slag. Men måste det vara dyrt för att julen ska bli minnesvärd? Vi delar med oss av de bästa tipsen kring hur du kan fira en prisvärd men minst lika fin jul.

Julen är en tid för glädje och gemenskap men många gånger kan det också bli en dyr historia. Vi ger tips på hur man kan vara snäll både mot plånboken och miljön utan att tumma på kvaliteten eller upplevelsen. En minnesvärd och härlig jul behöver inte kosta en förmögenhet eller spränga julbudgeten, även om den är begränsad.

Budgetvänliga presenter

 • Handgjorda gåvor
  Om du har en fallenhet för det kreativa, passa på att skapa handgjorda presenter. Det kan vara allt från personliga kort till handgjorda smycken, tvål eller ljus.
 • Hembakat
  Vem tycker inte om hemmagjorda julkolor eller fudge? Andra uppskattade julklappar kan vara hemmagjord sylt, julvört eller granola.
 • Presentkorgar
  Sätt ihop prisvärda presentkorgar med godsaker från livsmedelsaffären. En korg med någons favoritchoklad, kaffe och kanske något sött är både prisvärt och uppskattat. Använd en presentpåse i papper istället för en korg för att komma ner ytterligare i pris. Cellofanpapper kan göra de flesta gåvor mer exklusiva.
 • Second hand och loppmarknader
  Många saker vi önskar oss fungerar precis lika bra begagnat som nytt. Besök second hand-butiker eller loppmarknader för att hitta personliga och unika julklappar till låga priser.

Budgetmedveten julmat

 1. Planera menyn i förväg
  Skapa en detaljerad inköpslista i god tid så inget glöms bort och jämför priser när du handlar. Handla i den affär som erbjuder bäst pris och anpassa inköpen efter kampanjer och erbjudanden. De flesta råvaror går bra att frysa in om de köps på kampanj i förväg. Genom att vara ute i god tid undviker du impulsköp som ofta blir dyrare än vad man först tänkt.
 2. Satsa på hemlagat
  Att laga maten själv är inte bara kostnadseffektivt utan gör det många gånger även godare. Planera matsedel även för dagarna före jul så du kan nyttja alla ingredienser på bästa sätt. Efter jul smakar resterna från julbordet som allra bäst! Det är både kostnadseffektivt och miljövänligt då det minimerar matsvinn.
 3. Knytkalas till julmiddag 
  Om du firar med andra, överväg att ha knytis där varje gäst tar med sig en rätt vardera. På så sätt behöver man inte köpa så många ingredienser, man delar på matkostnaderna samtidigt som ni får en trevlig mångfald av rätter.
 4. Undvik varumärkesfällan
  Produkter från välkända varumärken kan många gånger vara dyrare än andra. Överväg att prova motsvarande alternativ från ett mer okänt varumärke för att spara pengar utan att kompromissa med kvaliteten.


Gör en julbudget

Sätt upp en realistisk budget och håll dig till den. Det hjälper dig att undvika impulsköp och säkerställer att du har råd med vad du planerar. Är marginalerna mindre får du prioritera och se om det är några av utgifterna som egentligen inte är nödvändiga. Bestäm vad julklapparna får kosta i förväg.

Ladda gärna ner vår kostnadsfria julbudget-mall som du kan utgå ifrån när du planerar inför den kommande högtiden.

Laddar

Mer tips för en prisvärd jul

 • Julklappsspelet
  Om ni är många, överväg att införa ett julklappsspel där varje person köper en gåva till ett fast pris. Det minimerar kostnaderna samtidigt som ni får en rolig stund tillsammans.
 • Digitala julkort
  Skicka digitala julkort istället för att köpa och skicka fysiska. Det sparar inte bara pengar utan är också mer miljövänligt.
 • Juldekorera med naturen
  Ska du juldekorera bordet till dukningen? Använd dig av vackra detaljer från naturen, som kottar eller granris. Tänk på att du inte får ta grenar från levande träd utan endast från marken.

En jul att minnas

Att fira en kostnadseffektiv jul handlar om att vara kreativ, planera i god tid och fokusera på det som verkligen betyder något. Genom att göra smarta val kan du skapa minnesvärda stunder utan att tömma plånboken eller spräcka budgeten.

Förutom övriga kostnader som hör högtiden till kan även energikostnaderna bli en dyr historia under de kallare månaderna. Ta del av våra tips för att minska elförbrukningen och därmed också spara pengar.