Allt fler vill använda bolånet för att buffra inför tuffare tider

Efter många sorglösa dagar för svensk ekonomi, där hushållen haft låga räntor, låg inflation och en relativt stabil arbetsmarknad går vi nu in i mörkare tider.

Covid-19-pandemin och de påföljande nedstängningarna medförde svåra konsekvenser för svensk och global ekonomi. När vaccinet introducerades och samhällen kunde öppna igen var vi många som drog en lättnadens suck, av flera skäl. Men Rysslands intåg i Ukraina medförde nästa hårda smäll mot ekonomin. Nu är det dags att rusta sig för en tuff period och säkerställa att man har tillräckligt med utrymme i sin privatekonomi för att klara de ökande kostnaderna. 

Pensionärer och ensamstående med barn överrepresenterade

– Vi ser en kraftig ökning av människor som söker sig till oss för att undersöka möjligheterna att samla ihop lån och krediter i ett bolån för att sänka sina månadskostnader. De grupper som hade små eller inga marginaler redan innan kostnadsökningarna är överrepresenterade även nu. Det gäller framförallt pensionärer och ensamstående med barn. De små medel som blev över efter räkningarna var betalda innan, har nu helt ätits upp och många har tvingats ta dyra lån för att klara vardagen, säger George Rahhal, bolånespecialist på Bluestep Bank.

George Rahhal, bolånespecialist på Bluestep Bank.Att samla alla lån i sitt bolån är den mest långsiktiga lösningen på en ekonomisk utmaning, menar George Rahhal som är bolånespecialist på Bluestep Bank.

En del har sänkt sina månadskostnader med över 40 procent

Det historiskt låga ränteläget har gjort att fler har kunnat köpa en dyrare bostad, låna till renoveringar eller till konsumtion såsom semestrar, bil, möbler, elektronik eller annat. Framförallt unga handlar även mycket och ofta på kredit och i gruppen unga kvinnor ökar skuldsättningen snabbt.

– En ökning vi ser är även de som finansierat lite för dyra inköp med lån under de goda tiderna och som nu kämpar med att klara räntor och amorteringar vid sidan av elräkningar och skenande matpriser. I många fall kan vi hjälpa människor att sänka sina månadskostnader rejält genom att baka in andra lån och krediter i bolånet. För vissa har vi kunnat sänka månadskostnaderna med så mycket som över 40 procent, vilket självklart kan vara den avgörande skillnaden inför en tuff vinter, fortsätter George Rahhal.

Ansök om samlingslån tryggt och säkert

Vill du undersöka möjligheterna att samla dina lån och krediter i ett bolån hos Bluestep Bank? Skicka in din ansökan redan idag så ser vi igenom dina möjligheter tillsammans.


Ansök om samlingslån

Många blir nekade av de traditionella bankerna

I tuffare tider blir även de traditionella bankerna hårdare i sina bedömningar vilket gör att många av dem som tidigare varit kunder hos en traditionell bank, nu inte klarar deras automatiserade processer.

– Vi tänker lite annorlunda på Bluestep Bank. Vi tittar inte enbart på vad du har för inkomst eller anställningsform idag, vi gör en helhetsbild av din historik, nuläge men även framtid. En persons livspussel är långt mer komplicerat än vad lönekontot säger just nu och för att avgöra betalningsförmåga behöver vi lägga hela det pusslet. Därför kan vi hjälpa fler med bolån, säger George Rahhal.

Bluestep Bank hjälper många att få större marginaler

Samtidigt som de traditionella bankernas bedömningar blir allt hårdare är det fler och fler som söker sig till aktörer som ger snabba privatlån eller krediter. Det kan ses som den enklaste och snabbaste vägen ut – men den blir ofta dyr och riskerar att förvärra ett redan tufft läge.

– Att samla alla lån i sitt bolån är enligt mig den mest långsiktiga lösningen på en ekonomisk utmaning. Vi hjälper många som är i en svår situation att få större marginaler, men vi vill också uppmana fler att ta hjälp tidigare, att exempelvis använda sig av sitt bolån för att ge en buffert mot vintermånadernas ökade utgifter om man saknar ett buffertsparande. Då slipper man hamna snett från början, avslutar George Rahhal.

Kalkylator - utöka bolån

Vill du samla dina dyra lån i ett billigare bolån eller utöka ditt bolån för exempelvis renovering? Räkna ut din nya månadskostnad genom att fylla i önskat lånebelopp inklusive befintligt bolån. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs mer om våra räntor.