2025-06-09 | Gör privatekonomi obligatoriskt i gymnasiet

Nio av tio svenskar vill att privatekonomi blir ett obligatoriskt ämne i gymnasiet. Det är dags att regeringen säkerställer att unga får de kunskaper de behöver för att klara sig i en allt tuffare ekonomisk verklighet, skriver Solomona Kahsay, bolåneexpert.

Svenska ungdomar kan lösa avancerade ekvationer, men saknar ofta grundläggande kunskap om hur ränta fungerar eller hur man undviker skuldfällor. Skolan rustar dem väl för vidare studier och arbetsliv, men missar en avgörande livskunskap: att hantera sin egen ekonomi.

En ny opinionsundersökning från Verian, genomförd på uppdrag av Bluestep Bank, visar att hela 86 procent av svenskarna vill se privatekonomi som ett obligatoriskt ämne i gymnasiet. Stödet från allmänheten är massivt. Det är inte svårt att förstå varför – konsekvenserna av kunskapsbristen är livsavgörande.

Unga fastnar i skuldfällor och drömmen om ett eget hem grusas eller skjuts på framtiden. Enligt Kronofogden har unga vuxnas skuldberg vuxit till över två miljarder kronor, och Ungdomsbarometerns Generationsrapport visar att oro för privatekonomin är en av de snabbast växande stressfaktorerna bland unga.

Obligatoriskt i andra länder

Vi möter varje dag unga som försöker komma ut på bostadsmarknaden och ta sina första steg mot ekonomisk självständighet. Ofta är det bristen på kunskap, inte ambition, som står i vägen. Begrepp som ränta, amortering, kontantinsats, kreditvärdighet och kreditprövning är för många en djungel. För få unga har den ekonomiska kunskap de behöver för att fatta trygga ekonomiska beslut om sin framtid.

Andra länder agerar mer kraftfullt. I Storbritannien är undervisning i privatekonomi obligatorisk på högstadie- och gymnasienivå. I Australien integreras privatekonomi redan i grundskolans kärnämnen. Kanada och Singapore har antagit nationella strategier för att systematiskt bygga upp ungas ekonomikunskaper. Sverige riskerar att halka efter – med unga som saknar ekonomiska verktyg och där klyftorna växer mellan de som fått kunskap hemifrån och de som inte har det.

Regeringens beslut att förstärka inslagen av privatekonomi i samhällskunskapsämnet är ett steg i rätt riktning. Men frågan är om det räcker. Privatekonomi är inte en detalj i samhällskunskapen eller hemkunskapen – det är en grundläggande livskunskap som borde stå på egna ben.

"En stark ekonomisk grund öppnar dörrar till ett eget boende, utbildning, arbete, företagande och hälsa."

– Solomona Kasay, bolåneexpert Bluestep Bank

Att förstå och hantera sin ekonomi är lika grundläggande som att kunna läsa, skriva och räkna. Därför behöver ämnet ges en egen plats i gymnasiets läroplan. Liknande uppmaning har tidigare kommit från flera riksdagsledamöter, Unga Aktiesparare och experter vid Kronofogden.

Många hävdar att skolans läroplan redan är fylld och att nya ämnen riskerar att tränga undan annan viktig kunskap. Men privatekonomi är ingen extrauppgift – det är en grundförutsättning för att unga ska kunna använda sina andra kunskaper fullt ut och lyckas i samhället. En stark ekonomisk grund öppnar dörrar till ett eget boende, utbildning, arbete, företagande och hälsa. Den minskar risken för överskuldsättning, stärker individens trygghet och avlastar framtidens välfärdssystem.

För att stärka ungas ekonomiska förutsättningar och skapa en mer jämlik framtid föreslår vi:

Gör privatekonomi till ämne. Inför privatekonomi som ett obligatoriskt ämne på gymnasiet för att ge alla elever den grundläggande livskunskap som i dag saknas. Ge en sammanhållen och konkret utbildning om budget, boendeekonomi, kort- och långsiktigt sparande, lån, kreditvärdering och konsumenträttigheter.

Utbilda lärarna. Starta ett nationellt program för att utbilda gymnasielärare i privatekonomi. Förse lärarna med modernt, verklighetsnära undervisningsmaterial utvecklat i samarbete med banker, konsumentvägledare och finansiella experter.

Testa kunskaperna. Inför ett nationellt kunskapstest i privatekonomi. Precis som nationella prov i matematik och svenska bör elever visa att de behärskar grundläggande ekonomiska färdigheter inför vuxenlivet.

Privatekonomisk kunskap ger unga förmågan att fatta trygga beslut och ta kontroll över sin framtid. Den förebygger överskuldsättning, minskar ekonomisk stress och ökar chanserna till försörjning och ett eget boende. Alla får inte med sig den här kunskapen hemifrån. I dag avgör ofta föräldrarnas ekonomi om unga får möjlighet att köpa sin första bostad. Det är en orättvisa som förstärks när grundläggande kunskap om bolån, ränta och kontantinsats saknas i skolundervisningen.

En ny generation står redo att ta steget ut i vuxenlivet. Frågan är: står vi redo att ge dem rätt verktyg? Det är hög tid att regeringen inför privatekonomi som ett obligatoriskt ämne – för att ge alla unga en rättvis chans och visa att vi tar deras framtid på allvar.

Solomona Kahsay, bolåneexpert