Logga in

FAQ - Låna trots historiskt skuldsaldo

Kategorier

 • Vad är ett historiskt skuldsaldo?

  Det finns i dagsläget möjlighet för dig som har betalningsanmärkningar och skulder att ta lån. Även om det kan vara svårare att hitta en bank som lånar ut om det finns en sådan skuld registrerad. Att ha ett historiskt skuldsaldo innebär att du har en skuld hos Kronofogden som har varit obetald i mer än en månad. Den typen av skulder rapporteras till kreditupplysningsföretagen och även om du har löst skulden finns den registrerad i minst 24 månader framåt, vilket påverkar dina möjligheter att ta lån hos traditionella banker.

 • Hur får banken reda på om du har ett historiskt skuldsaldo?

  Vid kreditbedömningar skickar banken alltid en UC förfrågan för att kunna få information om dina lån och krediter. En UC-förfrågan innehåller exempelvis information om betalningsanmärkningar, antalet kreditupplysningar samt beviljade skulder och lån. Informationen används som underlag vid bankens bedömning.

 • Kan jag bli av med ett historiskt skuldsaldo?

  Om man redan har fått ett historiskt skuldsaldo registrerat kan man oftast inte göra annat än att betala av skulden och vänta i två år tills skulden inte längre finns registrerad på dig. Dock finns det en del nischade banker som gör undantag och lånar ut även om du har ett historiskt skuldsaldo.

 • Kan jag låna trots historiskt skuldsaldo?

  På Bluestep Bank finns det möjlighet att ansöka om bolån med din bostad som säkerhet, vi hjälper då till att lösa dina befintliga skulder. För att kunna hjälpa dig behöver det finnas ett övervärde i bostaden. Om du vill köpa en bostad och behöver ett bolån måste dina skulder hos Kronofogden vara lösta innan du ansöker om bolån hos oss. Kontakta oss för att få mer information om vad som gäller just dig.

Genom att använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här