Viktiga sparmål alla borde ha för en tryggare ekonomi 2021

Varför ska man spara? Hur mycket bör man spara till sin buffert och till pensionen? Vi listar de viktigaste sparmålen alla borde ha.

Tusentals svenskars privatekonomi och inkomster blev lidande som en konsekvens av coronapandemin. Under 2020 blev nästan 600 000 personer permitterade och över 120 000 personer blev varslade om uppsägning. Flera företagare förlorade dessutom uppdrag och stora delar av sina inkomster.

2020 påminde oss om vikten av att ha fallskärmar i sin privatekonomi. Till exempel att bli medlem i en a-kassa, upprätta inkomstförsäkring men också ha ett sparkonto med en buffert avsatt för även det mest oväntade. För många hade till exempel en buffert aldrig varit viktigare.

Hur mycket ska man spara som buffert?

Att spara till sämre tider kanske inte låter så kittlande. Men det kan bidra till större lugn i vardagen och ökad trygghet. Därför borde alla ha som mål att till exempel spara ihop till en buffert. En tumregel är att du bör ha tre månadslöner på ett sparkonto.

Bluestep-rapporten 2020 visar att drygt var femte svensk har en månadslön eller mindre undansatt på ett vanligt sparkonto för oförutsedda utgifter. Nästan varannan person svarade däremot att de har fyra månadslöner eller mer sparat som buffert.

Så stor procent av din inkomst bör du spara i privatpension

Utöver din buffert är det viktigt att spara till pensionen. Även om du har tjänstepension är det viktigt att spara privat för att ha en bra levnadsstandard som pensionär. Om du börjar ditt sparande i 20-30 årsåldern kan det vara bra att spara cirka 3-5 procent av din inkomst.

Börjar du senare än så kan du behöva spara desto mer. På sajten Minpension kan du logga in och se ett estimat för hur din pension kommer se ut, samt få tips och råd för hur du kan spara.
När du har börjat spara till pension och buffert, och har läget under kontroll, så kan du utveckla sparandet. Om du har barn kan det vara en god idé att spara till dem, antingen till saker som körkort, kontantinsats, utbildning eller andra saker som kan ge dina barn en bra start i livet.

Andra saker alla borde ha som mål att spara till

Annars är det läge att spara till dina framtida drömmar. Kanske är det ett sommarhus, ett husdjur, en resa, en renovering eller andra saker som du vill göra i framtiden. Enligt Bluestep-rapporten 2020 drömmer nästan varannan person om att starta eget. Är du en av dem kan du även börja spara till ett startkapital.

Sammanfattningsvis är ett sparande otroligt viktigt. Ett sparande kan bidra till trygghet, lugn, glädje och uppfyllda drömmar. Så om du har möjlighet att spara, om så bara en liten slant då och då, sätt upp dina mål och börja direkt.

4 sparmål alla borde ha

  1. Buffertspar
  2. Pensionsspar
  3. Spar till barn
  4. Spar till dina framtida drömmar och mål

Källor: Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen, Bluestep-rapporten 2020: Jobbet, boendet och pengarna

Utöka ditt bolån tryggt och säkert

Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till t.ex. ett bilköp, en investering i hållbara energilösningar för hemmet eller för att säkra ekonomin vid oförutsedda kostnader.

Ansök direkt