Tips för ett billigt påsklov

Påsk är en högtid full av överraskningar, god mat och godis. Dessutom brukar påskvädret kunna locka med sin sol och ett mildare väder. En begränsad budget behöver inte innebära ett tråkigt påsklov, tvärtom. Med en gnutta fantasi och kreativitet finns det gott om billiga och roliga aktiviteter att göra tillsammans med barnen.

Påsken närmar sig med stormsteg och med mindre marginaler kan det kännas svårt att veta vad man ska fylla lovet med. Tillsammans med barnen finns det massor att hitta på. Vi tipsar om roliga aktiviteter att göra i påsk som samtidigt är snälla mot plånboken.

10 billiga aktiviteter för påsklovet

 1. Äggmålning
  Inget påsklov är komplett utan att måla ägg. Måla med pennor, penslar eller doppa äggen i äggfärger för en kreativ stund tillsammans. Det finns både ägg i plast och papper att köpa för dekoration och självklart kan man blåsa ur riktiga ägg innan de målas precis som förr.
 2. Äggjakt
  Göm de målade äggen eller kanske chokladägg i trädgården eller närområdet. Ordna en skattjakt genom att rita upp en skattkarta och gå på äggjakt tillsammans.
 3. Påskpyssel
  Använd återvunnet material, färger, glitter och klister för att skapa påskpyssel som påskkort, dekorationer och pynt till påskriset.
 4. Skapa påskpresenter
  Gör en påskgåva till mormor eller grannen. Lägg samman målade ägg med påskgodis och kanske en påsklilja och slå in i cellofan. Perfekt att ta med sig på en påskmiddag!
 5. Påskbak
  Skapa påskkycklingar i marsipan eller dekorera kakor med påsktema tillsammans med barnen. Ni kan också göra en påsktårta att servera i samband med påskmiddagen.
 6. Leta blommor
  Med påsken kommer äntligen även många blommor. Förbered en bildkarta över olika vårblommor och ge er ut i skog och mark för att se vilka ni kan hitta. 
 7. Fågelskådning
  Med den stundande våren följer också fåglar. Ge er ut med en kikare och fågelbok för att försöka identifiera olika fågelarter. Hur många olika arter kan ni hitta?
 8. Lekplatsdag
  Besök en lekplats i närområdet som ni aldrig varit i tidigare. Kanske finns det en 4H-gård inte alltför långt bort som ni bara hört talas om? Gör en heldagsutflykt och ta med er matsäck.
 9. Cykeltur
  Det finns så mycket att utforska när man gör det från en cykel. Ta en gemensam cykeltur och se var ni hamnar. Upptäck gömda pärlor längst med cykelvägar i vårsolen.
 10. Promenad-bingo
  Förbered en spelplan där varje ruta motsvarar något ni ska leta efter. Det kan vara en röd bil, en påsklilja eller kanske en fågel. Kryssa i spelplanen allt eftersom ni ser dem under promenaden. Vem fyller spelplanen först?


Bonus: Påsklovet ger möjlighet till att spendera tid tillsammans i en annars kanske stressig vardag. Spendera en dag på närliggande strand. Då värmen inte infunnit sig ännu är det desto lugnare vid vattnet. Om det finns sand kan ni bygga sandslott eller ta med en fotboll för att spela en match. Många gånger finns en fast grillplats vid stranden där ni kan grilla korv till lunch. Har ni metspö kan ni även testa fiskelyckan, så länge ni är vaksamma på vad som gäller med eventuellt fiskekort.

Laddar