Logga in

Så lyckas du med visningen inför bostadsförsäljningen

Dags att sälja? Här samlar vi tipsen du bör känna till för en lyckad visning och försäljning av din bostad.

När du ska sälja din bostad finns det mycket att hålla koll på. Det är inte bara styling inför visningen som är viktig utan det finns en rad andra faktorer som är avgörande om visningen blir lyckad eller ej.

Objektbeskrivningen

En intresseväckande objektbeskrivning i din bostadsannons är minst lika viktig som bilderna. Objektbeskrivningen skrivs oftast av mäklaren men du som säljare har alltid sista ordet. Om något i beskrivningen är direkt felaktigt kan du dessutom bli skadeståndsskyldig. Så lägg några extra minuter på att se över denna.

Energideklarationen

Det ska alltid finnas en energideklaration tillgänglig när du säljer din bostad och du som säljare har ansvar för att denna tas fram. Bor du i bostadsrätt kan du kontakta styrelsen i din förening och be om hjälp. Ska du sälja ett hus bör du kontakta en certifierad energiexpert som kan uprätta en energideklaration.

Vilken typ av visning passar dig bäst?

Öppen visning: har du en öppen visning kan vem som helst komma och kika under en bestämd tid.
Bokad visning: En bokad visning fungerar på samma sätt som en öppen visning, förutom att spekulanterna måste anmäla sig till mäklaren i förväg. På så sätt får mäklaren bättre koll på vilka samt hur många som besöker visningen.
Förhandsvisning: detta är ett alternativ när det är högt tryck på bostäder. Då kan personer i mäklarens register eller personer som föranmält intresse få förtur.
Privat visning: På en privat visning får spekulanten en egen visning av bostaden.

Visningsdagen

När det är dags för visning vill du gärna att bostaden ska se så bra ut som möjligt. Fixa småskavanker såsom slitna lister, lösa handtag och borrhåll. Ibland kan det till och med vara värt att måla eller tapetsera om för att ge bostaden en fräschare känsla.

Rensa och städa ordentligt. Tänk på att spekulanter kommer vilja öppna lådor och skåp så se till att organisera även dessa. Även om styling inte är allt så är det otroligt viktigt att tänka till kring inredning och detaljer i hemmet. Spekulanter vill inte se överflöd av prylar och privata ägodelar såsom fotografier och liknande. Att anlita en professionell stylist kan öka chanserna till en lyckad försäljning.

Ska du köpa nytt boende i samband med försäljningen? Räkna på vad du skulle kunna låna, och vad det skulle kosta dig i månaden i vår kalkylator nedanför.

Bolånekalkyl - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt och kan variera när du skickar in ansökan.

I ett representativt låneexempel hos Bluestep på 850 000 kr med fast nominell ränta på 5,85%, 3 år bunden ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 4,87%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). När du lånar hos Bluestep får du en förhöjd ränta på 3,98% under lånets första 12 månader. Totalt belopp att betala är 1 744 635 kr. Antal betalningar till Bluestep under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 3 635 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 12 maj 2021. Läs mer om våra räntor