Logga in

Så inreder du hållbart

Har du precis köpt en ny bostad och ska börja inreda? Genom miljösmarta val håller du kostnaderna nere och bidrar till ett hållbart samhälle.

För många har hållbarhetstänket övergått i en livsstil där man ser över alla delar i sin konsumtion, som vad man handlar för råvaror, kläder och inredning. Om du precis har köpt en ny lägenhet eller hus kan hållbar inredning vara ett bra alternativ som både är klimatsmart och gynnsamt för plånboken. Här har vi samlat några tips som gör det enkelt för dig att tänka hållbart när du inreder.

Fokus på kvalité och material
När du ska inreda din nya lägenhet kan det vara bra att vara restriktiv och att låta processen ta tid. På så sätt hinner du tänka igenom dina val. Ha därför inte bråttom att inreda din nya bostad då det finns en risk att du handlar möbler som du snabbt tröttnar på. Prislappen bör heller inte avgöra dina köp utan rikta in dig på ett fåtal möbler av hållbara material och med tidlös design. Möbler som är trendiga under en viss säsong går snabbt ur mode och möbler av sämre kvalité slits fortare vilket gör att de inte håller lika länge. Träslag som furu, ek och björk är exempel på slitstarkt material med lång hållbarhet som åldras snyggt. När det kommer till textilier finns det flera alternativ av hållbart material som linne och miljöcertifierad bomull. Linne är ett tåligt material som mjuknar med tiden.

hallbar-inredning-vardagsrum.jpgHandla second hand och återbruka
Att handla second hand har gått från skamligt till trendigt på bara några år. I samband med miljödebatten väljer fler att göra medvetna val för miljöns skull. Genom att handla second hand och återbruka får gamla möbler nytt liv. Det finns flera sätt att förnya dina gamla möbler och sådant som du handlat på second hand. Måla om den gamla byrån eller byt ut lampskärmen på golvlampan. Äldre fåtöljer och stolar med sliten klädsel kan du lämna in hos en möbeltapetserare för en uppgradering av klädseln. Det går även att hitta helt nya användningsområden för gamla föremål. Ett gammalt staffli kan användas för att hålla upp favorittavlan och en gammal stege kan bli en hylla.

hallbar-inredning-vardagsrum-ny.jpgFörnya genom att möblera om och plocka bort
Om du gillar förändring kan du enkelt förnya hemma genom att möblera om och plocka undan småmöbler eller textilier. Utgå från årstiden och plocka undan tjocka ullmattor och plädar under sommaren som du sedan kan ta fram till vintern. Genom att placera om större möbler som soffor och hyllor skapar du en ny känsla i rummet, du kan även använda de större möblerna som avgränsare och skapa nya ytor. Växter är en inredningsdetalj som enkelt kan flyttas runt i ett rum och som både förbättrar och förnyar inomhusmiljön. Exempel på växter som renar luften och förbättrar luftfuktigheten är murgröna, svärmorstunga och gullranka.