Så förbereder du bostaden inför visning

Att noggrant förbereda din bostad för visning är en investering som lönar sig. Det är värt att lägga mycket tid och omsorg på förberedelserna. En fräsch och inbjudande bostad skapar ett positivt första intryck som ökar chanserna att få bästa möjliga försäljningspris.

Förbered din bostad i god tid. Kom ihåg att genomtänkt styling och noggrann städning krävs inför både fotografering och visning. Ofta tar det längre tid än man tror att städa och styla bostaden. Dessutom är detta ett bra tillfälle att rensa bort saker du inte längre behöver. Det är bättre att göra dig av med dem nu än att trycka in dem i ett överfullt förråd.

Viktigt att tänka på inför fotografering och visning

Fundera på om du behöver hjälp med att styla din bostad inför visningen. Be din mäklare om råd, de brukar vanligtvis kunna förmedla en stylist som kan erbjuda hjälp på olika nivåer. Tänk på att inte dölja skador eller fel i bostaden, men försök gärna att fixa och laga mindre skavanker så långt det är möjligt.

Fundera på att hyra in hjälp

Känns det övermäktigt att hinna med allt som behöver fixas inför visningen? Att betala för hjälp med städning och lättare renovering kan löna sig i längden, särskilt om du har svårt att få tiden att räcka till. Du kan få RUT-avdrag för städhjälp när du hyr en städfirma för uppdraget. Tänk på att du helt eller delvis måste bo i den bostad där tjänsten utförs. Läs mer om hur RUT-avdraget fungerar på Skatteverkets hemsida.

Behöver du hjälp med sådant som att måla väggar kan du även nyttja ROT-avdraget. Hyr du in en stylist är också vissa av kostnaderna för homestaging avdragsgilla. Det gäller konsultation, ommöblering, hyra av möbler till visningen och tillfällig magasinering av befintliga möbler.

Städa inför visning

Oavsett om du städar själv eller köper en visningsstädning behöver du se till bostaden är skinande ren, både till fotograferingen och framför allt till visningen.

Kom ihåg att:

 • Städa inuti skåp och lådor som spekulanter kan tänkas öppna
 • Putsa fönster och speglar
 • Se till att kakel och fogar är ordentligt rengjorda
 • Rensa avlopp så att vattnet rinner som det ska
 • Det är inte bara golv och horisontella ytor som ska rengöras – glöm inte väggarna


Styla köket inför visning

Köket är ofta ett av de viktigaste rummen för bostadsköpare. Uppdatera eventuella trasiga handtag eller knoppar och se till att alla vitvaror är i fungerande skick. Placera gärna kryddväxter och en skål med frukt i köket. Självklart måste även köket städas noggrant innan visning.

Kom även ihåg att:

 • Städa inuti kylskåp och frys. Ta bort kylskåpsmagneter och lappar.
 • Ta bort all disk och rensa bort så mycket det går från köksbänkar och diskbänkar för att ge ett rymligare intryck.
 • Töm soporna innan visning.

Styla badrum inför visning

Även badrummet måste städas mycket noga innan visning. Ta bort allt personligt som tandborstar, schampoflaskor, tvättkorg och liknande. Handdukar och eventuell golvmatta ska vara rena, oanvända och helst i neutrala färgskalor. Skapa gärna en inbjudande spa-känsla i badrummet, med prydligt vikta handdukar och någon fin tvål.

En bolånebank för fler.

Vi på Bluestep Bank ser mer till dina framtida betalningsmöjligheter än ekonomisk historik eller anställningsform.

Välkommen som du är.

Ansök nu

Fler tips inför visning

Många av förberedelserna behöver göras redan till fotograferingen. Till visningen behöver du städa igen och sedan förbereda de sista detaljerna.

 1. Rensa, rensa, rensa. För spekulanten ska bostaden kännas som ett hem, men inte som någon annans hem. Känslan i bostaden ska vara inbjudande och inkluderande. Tänkt luftigt men inte opersonligt.
 2. Rensa bort fotografier på familjen och andra personliga föremål. Var mycket sparsam med prydnadssaker.
 3. Hallen är det första man ser i en bostad. Ta bort alla kläder och skor.
 4. Ta bort vissna krukväxter och köp nya. Köp gärna färska snittblommor också.
 5. Om din bostad inte är sparsamt möblerad från början är det ofta en god idé att rensa bort en del möbler för att ge ett luftigare intryck.
 6. Vädra bostaden innan visning, men använd inga dofter. Då uppstår lätt misstanken att du försöker dölja dålig lukt.
 7. Se till att inga maskiner som diskmaskin eller tvättmaskin är i gång under visningen.
 8. Säljer du en bostad med tomt, uteplats eller balkong, se till att det är fint och prydligt även utomhus. Ställ fram utemöbler och fina växter under vår, sommar och höst. Under vintern ser du till att det är skottat och sandat om det behövs.
 9. Städa bort alla spår av eventuella husdjur. De bör inte heller vara i bostaden under visningen.
 10. Tänd lampor innan du lämnar bostaden, och ställ fram ljus som mäklaren kan tända. Rikta ljuskällor så att bostaden blir belyst på bästa sätt.

Lycka till med visningen! När du har förberett visningen av din bostad är det dags att tänka på nästa steg – flytten till en ny bostad.

Bluestep Bank hjälper fler

Behöver du hjälp med bolån? Bluestep Bank ser mer till framtida betalningsmöjligheter än kredithistorik eller anställningsform och kan därför hjälpa fler med bolån. Utöver bolån erbjuder vi också lån till kontantinsatsen, handpenningslån och brygglån, om du köper en bostad innan du sålt din befintliga. Bluestep Bank är med dig genom hela din bostadsaffär.