Prata pengar och sparande med barn - så gör du

Att rusta dina barn ekonomiskt inför framtiden innebär dels att starta upp ett långsiktigt sparande, men framförallt handlar det om att lära ut sunt förnuft gällande hanteringen av pengar. Här hittar du några goda råd på vägen.

Pratar du med dina barn om pengar? Om inte så kan det vara dags att börja nu. Genom att tidigt prata om pengar och ekonomi kan du nämligen skapa en bra grundläggande förståelse för sparande och pengars värde som sedan blir enklare att bygga vidare på.

Anpassa nivå efter ålder

Hur du kommunicerar kring privatekonomi behöver förstås anpassas efter barnens ålder. För mindre barn som ofta är väldigt luststyrda kan du börja med att associera pengar till roliga saker och upplevelser, till exempel genom att ge barnen en peng som de själva får använda till att köpa en glass eller leksak. På så sätt lär de sig tidigt att pengar är bra att ha för att de möjliggör lustfyllda saker.

Det är också värdefullt att låta barn öva sig på att själva få välja mellan olika saker i vardagen, till exempel mellan en frukt eller smoothie i mataffären. Det gör att de får träna sig på att prioritera samtidigt som de växer av att få förtroendet att fatta egna beslut. I takt med att barnen blir äldre kan de sedan successivt få allt mer ekonomiskt ansvar.

Veckopeng eller månadspeng?

Ett effektivt sätt att lära barn att ansvara för sina egna pengar är genom att ge dem en regelbunden vecko- eller månadspeng. Det ger ökad förståelse kring pengars värde, hur sparande fungerar och hur man kan göra en budget för att nå långsiktiga mål.

Så kan du tänka kring vecko- och månadspeng för barn

  • Börja gärna med veckopeng för barn som är i skolåldern. En mindre mängd pengar på regelbunden basis brukar vara lättare att hantera för små barn som ännu inte lärt sig att planera långsiktigt.
  • När barnen blivit större är det dags att gå över till månadspeng. Här krävs lite mer långsiktighet och planering som ger bra träning inför framtiden.
  • Kom tillsammans överens om vad pengarna ska räcka till. I början kan det röra sig om att köpa sitt eget lördagsgodis eller något annat litet. För äldre barn kan det vara rimligt att månadspengen ska täcka både nöjen, aktiviteter och kläder.
  • Låt barnen själva bestämma vad de vill köpa och ge utrymme för misstag och felprioriteringar som de kan lära av.
  • Undvik att skjuta till extrapengar om vecko-eller månadspengen tagit slut. Det är ofta svårt att vara konsekvent, men i längden är det en viktig lärdom att pengarna verkligen är slut när de tagit slut. Om barnen är tillräckligt gamla kan ni istället diskutera ett lån eller en insats i hemmet som kan ge extra tillskott i kassan.
  • Uppmuntra barnets sparande. Om ditt barn vill spara sin vecko- eller månadspeng stället för att genast spendera är det bra att uppmärksamma och uppmuntra beteendet.

Sparande för barn i en digital era

Idag används kontanter allt mindre och många butiker och restauranger är nu helt kontantlösa. För små barn kan det fortfarande vara en bra idé att använda kontanter som fysiskt kan placeras i en sparbössa för att göra pengar så konkreta som möjligt. För lite större barn som redan är vana vid den digitala världen fungerar det däremot utmärkt med digitala pengar. Öppna gärna ett konto till ditt barn som ni kan göra insättningar på och snabbt kunna swisha pengar till. Så småningom kan ditt barn få ett eget uttagskort att ansvara över. Det finns också många appar att utforska som är speciellt utformade för barn och på ett pedagogiskt sätt uppmuntrar till sparande.

Sparkonto för barn

Ju tidigare du startar upp ett sparande för dina barn, desto bättre. Det är smidigt att samla alla sparpengar och gåvor från släktingar på ett konto där de sedan får växa över tid. Välj mellan att öppna ett konto i eget eller i barnets namn. Skillnaden är att du själv bestämmer när det är dags att ge bort pengarna om kontot står i ditt namn, jämfört med om kontot står i barnets namn då barnet står som ägare till pengarna och automatiskt får ensam tillgång till kontot vid 18 års ålder.

Så ökar du dina möjligheter att spara

Ett barn medför många utgifter vilket kan göra att sparandet blir lidande under vissa perioder. Kanske har inköp till familjen inneburit en del smålån och avbetalningar med dyra räntor? Vi hjälper dig samla dessa i ditt bolån till en lägre ränta. Genom att göra detta kan vi sänka dina månadskostnader, så du kan lägga pengarna på barnens sparkonton istället.