Logga in

Öka värdet på fritidshuset

Coronapandemin har lett till ändrade semesterplaner för många svenskar i sommar. Efterfrågan och priser på fritidshus har i samband med det ökat lavinartat den senaste tiden. För dig som är fritidshusägare och planerar att sälja så är detta ett ypperligt tillfälle att förbereda huset inför försäljning. Nedan kan du läsa om hur du ökar värdet på ditt fritidshus.

Säkerställ att tak och grund är i bra skick
Taket och grunden är kanske två av de viktigaste delarna som också säger mycket om husets skick. Ett dåligt tak eller grund kan ge fukt- och mögelskador. För att ta reda på om delarna är i gott skick kan det vara bra att anlita en besiktningsman. De hundratusentals kronor som det kan kosta att byta ut tak eller golv och sanera huset är ingen risk som många potentiella köpare är villiga att ta.

Se till att taket är rent och fritt från mossa och att avrinningen fungerar. Har några av takpannorna spruckit kan du enkelt byta ut dessa mot hela takpannor. De flesta sommarstugor står oftast på en torpar- eller krypgrund som båda är konstruktioner med hög risk för fuktskador. Låt gärna någon undersöka golvet grundligt om det buktar och känns ostabilt, ibland handlar det bara om ett mindre område som behöver bytas ut eller förstärkas, och genom att lösa det undviker man att skadorna sprids till resten av huset.

Renovera badrum och kök
För många är ett fräscht och uppgraderat badrum och kök viktigt. Om du har en renoveringsbuffert kan det vara en god idé att lägga den på renovering av antingen badrummet eller köket. Även om det kostar att renovera får du förhoppningsvis tillbaka dessa pengar i form av höga bud. Att ha ett väl fungerande och bekvämt kök är ett måste för de som planerar att spendera en längre tid i huset över sommaren. Och en stor del av de som letar hus vill gärna ha något som de kan nyttja direkt och som inte kräver någon renovering. Finns det inget avlopp i huset kan en förbränningstoalett vara en praktisk och miljövänlig lösning.

Gör fint i trädgården
Tomten är oftast det första potentiella köpare möts av när de går på visning, därför är det viktigt att trädgården ser välskött ut. Klipp gräset och gör fint i rabatterna genom att plocka ogräs och plantera nya blommor. Det blir även mycket enklare för köparen att få en tydlig bild av tomtens storlek.

Rensa ut och håll det enkelt
Många sommarhus blir en samlingsplats för gamla möbler och loppisfynd, vilket kan göra det svårt för potentiella köpare att se hur rymligt det är. För många prylar och möbler kan göra att rummen känns mindre, trånga och instängda. Däremot är det bra att ha några möbler framme för att köparen ska få en bild av vad som får plats. En bra tumregel är att rensa ut huset från onödiga möbler och dekorationer, men behålla det mest väsentliga som exempelvis säng, soffa, köksbord och köksstolar.

Ljusa upp fritidshuset
Bra ljusinsläpp ger en känsla av rymd. Du kan på tre enkla sätt skapa bättre ljusförutsättningar i huset. Genom att måla om väggar och använda ljusa och neutrala färger som exempelvis vitt, ljusbeige eller ljusgrått kan du ljusa upp rummen och få dem att kännas större. Om du lägger till fler ljuspunkter i rummen får du en trevligare belysning. Många antika plafonder som går att hitta i hus från 60- till 80-talet är oftast ljusdämpande, det kan därför vara värt att byta ut dessa mot belysning som lyser upp bättre. En annan enkel åtgärd för att få in mer ljus är att tvätta alla fönster ordentligt, detta då gammalt damm och smuts dämpar ljusinsläppet.

Fixa småfel och detaljer
Finns det detaljer i huset som länge varit trasiga? Då kan det vara läge att laga eller byta ut dessa. Byt ut trasiga dörrhandtag eller knoppar till garderober och köksluckor. På auktioner, loppisar och byggnadsvårdsbutiker kan du hitta tidstypiska bygg- och inredningsdetaljer för en billig peng. Även strömbrytare och vägguttag som gulnat i färgen eller har sprickor kan bytas ut mot nyare.   

Se till att det finns vatten
Tillgång till vatten är en livsnödvändighet, speciellt om man planerar att vara i stugan i längre perioder. Det finns olika sätt att skapa rätt förutsättningar utan att det blir för kostsamt. Saknar huset indraget vatten och det finns tillgång till vatten på tomten så kan du komplettera med en utedusch och ett utekök. Det blir betydligt billigare än att dra in vatten i huset och det går då att vara där hela sommaren. Även kostnaden för försäkringen förblir samma, som annars kan påverkas om man drar in vatten i huset då risken för vattenskador ökar. Saknas vatten helt så kan det vara värt att borra en brunn.