Logga in

Konsumtionslånen växer samtidigt som fler vill få lånen samlade

Siffror från SCB visar att svenskarnas skulder fortsätter att öka, samtidigt vill allt fler få lånen samlade. En påverkande faktor kan enligt Finansinspektionen vara den ökande e-handeln som ofta finansieras med kreditkort eller kontokredit. Små lån med höga räntor i kombination med korta löptider kan dessutom förvärra situationen för en redan utsatt låntagare.

Högre konsumtionsskulder

Svenskarnas konsumtionsskulder har enligt Statistiska centralbyrån mer än fördubblats sedan 2008. Det har skett en ökning från 135 till 240 miljarder kronor. Martin Ahlberg, Head of personal loans på Bluestep Bank, menar att tillväxten av konsumtionslån har att göra med förändrade konsumtionsmönster.

Backar du tio eller femton år tillbaka var konsumtionslån någonting som många helt enkelt inte ville ha, man skulle ha ett bolån eller ett billån men inte kreditkort eller blancolån. Det har förändrats de senaste åtta åren. Att ta konsumtionslån för renovering eller resor är numera ett ganska vanligt sätt att finansiera de här sakerna, men det betyder också att folks skulder har ökat

Även rapporter från Finansinspektionen styrker tillväxten och visar ett samband mellan högre skulder och ökningen av köp på internet.

Det vi ser är att ökad e-handel och ändrade konsumtionsmönster kan påverka kreditgivningen och konsumtionslån, menar Magnus Karlsson, analyschef på Finansinspektionen.

Fler väljer att samla lånen

Konsumtionslån är vanligtvis små och har en hög årsränta. Återbetalningsperioden är kort och avgifterna som tillkommer är stora i förhållande till lånets storlek. Enligt Finansinspektionen löper låntagare som redan har små marginaler i sin ekonomi och använder små lån för att klara sin vardag störst risk, och kan på sikt få betalningssvårigheter.

De senaste åren har man på Bluestep Bank även kunnat se en ökning i antalet ansökningar för lösen av andra lån. Främst är det kreditlån med kort löptid som kunderna vill samla. Enligt Martin Ahlberg, Head of personal loans på Bluestep Bank, motsvarar ansökningar av lösen cirka 60% av alla ansökningar som kommer in.

Det ökar lite grann hela tiden och det har det egentligen gjort de senaste 5-6 åren. Ungefär två tredjedelar av våra ansökningar anger att de vill lösa andra lån. Sedan kanske de vill ha lite pengar till konsumtion också men lösen är den vanligaste anledningen som vi har för låneansökningar.

Anledningen till att personer med flera smålån väljer att samla dessa kan bero på de extra avgifter som exempelvis kreditlån innebär. Hanteringen av avgifterna blir enklare samtidigt som du kan få längre tid på dig att betala tillbaka lånet.

Lån kommer med olika kostnader utöver räntan som aviavgifter, förseningsavgifter och dröjsmålsräntor. Har du många skulder kanske du inte har koll på alla och det är någon räkning som du inte kan betala en månad. Då är det naturligtvis enklare att ha ett lån med en uppsättning avgifter. Du kan dessutom få lägre ränta eller längre löptid och får ner månadsbetalningen, menar Martin Ahlberg.

Ta del av nyheter och ekonomitips.

Läs fler artiklar Läs fler artiklar