Guide: Så vet du vilket lån som passar dig

Ska du renovera köket, vill du komma in på bostadsmarknaden eller vill du lösa dyra småkrediter? Här får du koll på vilket lån som passar dig bäst. – Rätt sorts lån kan sänka dina månadsbetalningar betydligt, säger Redwan, lånehandläggare på Bluestep.

Det finns många tillfällen i livet då vi kan behöva ta ett lån. Till exempel när vi ska köpa bostad, renovera hemma, samla dyra krediter eller lösa plötsliga utgifter för att hålla vardagen rullande. Då är det bra att veta att olika sorters lån passar bättre vid olika tillfällen.

– Rätt sorts lån kan sänka dina månadsbetalningar betydligt. Kan man till exempel använda sin bostad som säkerhet för lånet har vi oftast möjlighet att erbjuda lägre ränta jämfört med ett lån utan säkerhet, säger Redwan på Bluestep. 

Så fungerar ett lån med bostaden som säkerhet

Har du större lån och äger din bostad kan du ansöka om att samla lånen i ett nytt större bolån. Om din bostad inte är fullt belånad kan det extra värdet användas till att samla lån, lösa skulder hos Kronofogden, renovera hemma eller något annat du har behov av. Då använder du bostaden som säkerhet för lånet. 

– Ett inte helt ovanligt fall är när man renoverat bostaden och finansierat det med hjälp av en rad blancolån. Man har helt enkelt inte haft koll på att man från början har möjlighet att ta lån med bostaden som säkerhet. När man väl samlat på sig för många privatlån blir den traditionella banken lite försiktig. Då ser vi över möjligheten till att hjälpa eftersom vi ser till den framtida betalningsförmågan, säger Redwan på Bluestep.

Läs mer om hur du lånar med bostaden som säkerhet

Samla dina lån i
ett bolån

Vi ger fler möjlighet till bolån 
oavsett anställningsform, betalningsanmärkning eller
tidigare kredithistorik.

  • Sänk dina månadskostnader
  • Ansök tryggt och säkert
  • Digitala lånehandlingar
  • Ansökan är inte bindande

Ansök om samlingslån

Så fungerar ett bolån

Är du på väg in på bostadsmarknaden? I dessa fall erbjuder vi bolån. Precis som hos traditionella banker ansöker du om lånelöfte och kan därefter gå på visningar och vara med i budgivningar. 

– Till skillnad från en traditionell bank fokuserar vi på den framtida betalningsförmågan istället för att enbart titta på historiken. Vi stirrar oss inte blinda på anställningsform eller betalningsanmärkningar. Därför kan vi hjälpa personer som inte har fast anställning, något som blir vanligare idag.

Räkna på hur mycket du kan låna till en ny bostad, och få en uppfattning om vad månadskostnaden för ett bolån hos oss skulle bli i vår kalkylator nedanför.

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.