Guide: att tänka på innan du köper bil

Går du i tankarna på att köpa ny bil? Kanske är det dags för den första bilen eller så behöver du bara förnya dig. Oavsett vilket har vi samlat några konkreta tips att tänka på i jakten på din nya bil.

Välj bil utifrån behov

Fundera över vilket behov du eller din familj har. Välj en bil som uppfyller alla era praktiska krav. Är ni en stor familj kanske det är viktigt med ett rymligt bagageutrymme. Bor du i stan kanske du hellre vill satsa på en liten och smidig bil som är lätt att parkera.

Köpa ny eller begagnad bil?

Ska du köpa ny eller begagnad bil? En helt ny bil kostar mer och börjar dessutom minska i värde i princip direkt när du köpt den. Om du ändå vill ha en lite nyare bil men som inte kommer tappa lika mycket i värde kan du satsa på en bil som är runt ett år gammal, då får du en bil som redan har den största värdeminskningen bakom sig men som fortfarande kan gå under nybilsgaranti.

Skillnaden mellan att köpa bil av privatatperson och bilhandlare

Vem du köper av kan ha stor betydelse. Om du köper bilen privat är det viktigt att kontrollera att säljaren verkligen äger bilen och om det finns några skulder kopplade till bilen. Skriv ett köpekontrakt och se till att du och säljaren har varsin kopia. Kom även ihåg att kontrollera att både du och säljaren anmäler till Transportstyrelsen att det är en ny ägare på bilen.

Hos en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen, vilket innebär att säljare inte kan ge dig sämre avtalsvillkor än de som lagen säger.

Gör ordentlig research

När du vet vilka kriterier bilen bör uppfylla blir det lättare att hitta en passande bil. Läs på om olika bilmärken, modeller och biltyper för att få koll på hur utbudet på marknaden ser ut och vilka priser du kan förvänta dig.

Kontrollera bilen noga

När du hittat en bil är det viktigt att kontrollera den ordentligt, speciellt om den säljs privat.

  • Provkör och kontrollera att bromsar, styrning, lampor, vindrutetorkare och andra viktiga delar fungerar som de ska.
  • Kontrollera också att bilen levereras med de detaljer som avtalats och att alla handlingar som tillhör bilen finns med.
  • Ta reda på när bilen senast servades, om bilskatten betalats och om bilen nyligen besiktigats.
  • Har du dålig koll på bilar kan du alltid låta bilen testas av Bilprovningen som erbjuder en så kallad bildiagnos.

Ta reda på alla kostnader som följer med bilköpet

Att äga en bil är inte billigt. Bilen måste efterhållas med bland annat service och nya bildäck. Utöver det tillkommer även bränsle, skatter och försäkringar som i slutändan kan ge en rätt saftig månadskostnad.

Den 1 juli 2018 trädde dessutom en ny fordonsskatt i kraft. Skatten innebär att den som köper en nyregistrerad bil får betala skatt baserat på det deklarerade utsläppet. Fordon som släpper ut mycket koldioxid får en förhöjd kostnad de tre första åren innan den sen återgår till det normala skatteläget. Vill du veta vad du kommer att få betala kan du använda Transportstyrelsens beräkningshjälp.

Låna till bilköpet med bostaden som säkerhet

Oavsett om bilen är ny eller begagnad kan vi hjälpa dig som äger din bostad med finansieringen. Har du ett värdeutrymme i din bostad kan du låna med bostaden som säkerhet och få loss pengar till bilen. Att finansiera köpet med ett bolån kan många gånger vara billigare än andra lån. Läs mer om hur det fungerar och ansök här.

Utöka ditt bolån tryggt och säkert

Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till t.ex. ett bilköp, en investering i hållbara energilösningar för hemmet eller för att säkra ekonomin vid oförutsedda kostnader.

Ansök direkt