Checklista: att tänka på inför båtköpet

Dags att uppfylla drömmen om egen båt? Att kunna bege sig ut på sjön under varma sommardagar är det många som drömmer om. Ett båtköp kan kräva mycket research – speciellt om du är ny inom båtvärlden. Här är en checklista på saker du bör ha koll på innan du genomför affären.

Vad ska båten användas till?

Börja med att fundera kring varför du vill köpa båt och hur du kommer använda den. Ska båten användas för dagsturer eller vill du kunna övernatta i den? Hur många ska rymmas på båten? Vill du ha en segelbåt eller motorbåt? Motorbåtar är oftast enklare än segelbåtar som kräver mer aktivitet ombord. Gör noggrann research och läs på om modeller, motorer och elsystem.

Har du båtplats?

En kostnad som många glömmer att räkna med när de ska köpa båt är kostnaden för båtplats. Du behöver ha någonstans att ha båten, både på sommaren och på vintern. Har du otur kan det vara kötid för att få en båtplats. Var ute i god tid och kolla med olika båtklubbar.

Undersök båten

När det är dags för visning bör du ta med dig någon med erfarenhet av båtar. Tillsammans kan ni kontrollera båtens skick och andrahandsvärde. Undersök alla skrymslen, testa olika funktioner och provkör båten om möjligt. Saker som är värda att kolla upp är till exempel att serviceboken finns kvar, att båten är CE-märkt om den är tillverkad år 1998 eller senare, och att motorn inte är större än vad båten är godkänd för. Båtar som saknar CE-märkning har oftast lägre andrahandsvärde. Be om att få se båten även på land för att avgöra hur den ser ut under vattenlinjen.

Gör en budget för din båt

Med båten tillkommer en hel del andra utgifter. Gör en budget för att säkerställa att du har råd att ha båt. Bestäm ditt maxpris och räkna på vad den faktiska månadskostnaden landar på. Räkna med inköpspris, båtplats, bränsle, underhåll, trailer till vinterförvaring, försäkring och eventuellt lånekostnader.

När det är dags att köpa

Båten kan köpas ny eller begagnad, av en båthandlare, privatperson eller båtförmedlare. Om du köper av en båthandlare eller båtförmedlare gäller konsumentköplagen. Om du köper av en privatperson gäller köplagen och då är det extra viktigt att ni skriver ett köpekontrakt eftersom det är det som kommer att gälla vid en eventuell tvist.

Om du ska låna till båtköpet

Om du tänkt låna till båtköpet kan det vara bra att se över om du har utrymme i ditt bolån. Detta kan du ha om bostaden har ökat i värde sedan du köpt den, eller om du har en belåningsgrad under 85%. Att låna på sin bostad är generellt sett billigare än att ta upp ett privatlån. Läs mer om hur det fungerar här.

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte