Budgivningsstrategier som kan öka chanserna i en budgivning

Enligt Danielle Wallster, Fastighetsmäklare på Mäklarhuset, kan du påverka budgivningen med hjälp av en strategi. För dig som snart ska in i en budgivning har vi sammanställt några tips.

Tips 1: lägg ett bud innan den officiella visningen

När i tiden du väljer att gå in i budgivningen är ett effektivt sätt att påverka utfallet. Allt fler väljer att buda innan den officiella visningen ägt rum och budar du en bra bit över utgångspris finns chansen att säljaren väljer att avsluta budgivningen. Danielle Wallster har jobbat som fastighetsmäklare i 5 år och ser att det är en återkommande strategi.

– Under vissa perioder är det mer vanlig än andra. 2016-2017 såg man en tydlig ”peak”på bostadsmarknaden, där flera lägenheter såldes innan visningen. Spekulanterna lade bra bud redan innan den öppna visningen, vilket ledde till att flera säljare valde att ställa in sina visningar.

Något som blir vanligare är att vissa lägenheter inte kommer ut på den öppna marknaden, mäklaren säljer då under hand. Vid sådana tillfällen letar mäklaren aktivt efter bostäder åt sina säljare.

– Vi försöker hjälpa kunderna hitta sina drömboenden och i vissa perioder finns det inte ett tillräckligt stort utbud av bostäder på marknaden. Då finns det möjlighet att göra en anpassad matchning. Vi går då aktivt in och letar bostäder åt våra kommande säljare. Under 2019 har jag gjort 6-7 sådana matchningar som har lett till en försäljning där både köpare och säljare blivit mycket nöjda, menar Danielle Wallster.

Tips 2: lägg bud med små summor

Genom att buda små summor i taget kan du testa de andra budgivarna och samtidigt kontrollera prisutvecklingen. Då budgivarna oftast budar på flera objekt samtidigt finns möjlighet att konkurrenterna lägger sig och väljer att gå vidare med ett annat objekt. Väljer du istället att buda höga summor i intervallerna signalerar det beslutsamhet vilket kan skrämma bort andra budgivare.

Enligt Danielle Wallster finns ingen strategi som fungerar alla gånger utan det handlar om att förstå vilka de andra budgivarna är och välja strategi efter det. Här kan man se tydliga mönster bland budgivare i olika åldrar och ekonomiska förutsättningar.

– Beroende på hur erfaren bostadsköpare man är ser vi olika mönster i budgivningsstrategin. Personer som vanligtvis har bättre ekonomi lägger oftast på mer i sina höjningar medan vissa lägger lägre summor, som 5000 kr i intervallerna. Enligt regelverket får du lägga vilket bud du vill. Dock är rekommendationen att lägga 10 000 kr i lägsta intervall då det håller budgivningen på en bra nivå. 

Tips 3: överlista de mentala gränserna

Som budgivare är det omöjligt att veta hur de andra budgivarna tänker. Däremot finns det vissa praktiska faktorer som påverkar budtaket, som var lånelöftet ligger och priset per kvadratmeter. Genom att ha koll på marknaden och det genomsnittliga kvadratmeterpriset i området, vet du ungefär var de andra budgivarnas mentala prisgräns kan ligga.

– Kvadratmeterpriset har betydelse och är främst jämförbart vid köp av lägenhet. I Stockholms innerstad talas det mycket om kvadratmeterpriser. Däremot gäller det inte villamarknaden på samma sätt eftersom det inte tar hänsyn till flera andra avgörande parametrar, som exempelvis hur stor tomten är, säger Danielle Wallster.

Räkna på hur mycket du skulle kunna låna till en bostad i vår bolånekalkylator nedanför.

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.