Logga in

Boosta ekonomin och minska dina utgifter

Att vara sparsam behöver inte vara tråkigt – tvärtom! Det finns mycket att vinna på att tänka ett steg längre istället för att alltid handla på impuls. Vi listar fem steg för hur du kan bli ditt bästa ekonomiska jag.

Se över dina vanor

Det är perfekt att ändra gamla vanor efter semestern. Om du vill bli en sparare istället för slösare behöver du först och främst se över dina vanor för att sedan göra någonting åt dem. Vilka vanor tär på din ekonomi? Kanske unnar du dig lite för ofta och undrar vart pengarna tog vägen i slutet av månaden. Ta hjälp av din bankapp för att få en uppfattning om vad du gör med dina pengar varje månad.

Ändra dina vanor

När du väl identifierat ditt beteende – gör det officiellt! Berätta för vänner och familj vad ditt mål är och vad du vill fokusera på. Kanske kan du inspirera andra att göra samma sak?

För att du ska lyckas ändra ditt beteende kan det vara bra att ha en målbild att alltid kunna återgå till när motivationen tryter. Var stenhård och fundera alltid en extra gång vid varje inköp – oavsett om det handlar om ett nytt klädesplagg eller att ta bilen till jobbet, små förändringar kan i slutändan leda till stora summor sparade pengar.

Gör en budget

Har du dålig koll på dina utgifter? Då är det hög tid att göra en budget. Skriv ner dina inkomster i en spalt och alla utgifter i en annan. Hur ser en vanlig månad ut? Om du spenderar mer än vad du får in är det hög tid att prioritera om. Konsumentverket erbjuder ett användbart budgetverktyg som du kan använda för att jämföra dina kostnader med ett liknande hushåll.

Spara till en buffert

Sparande är en viktig post som bör prioriteras i din budget. För att slippa ta till nödlösningar varje gång en oförutsedd utgift dyker upp är det bra att ha en buffert avsedd för just detta. Du bör ha minst två månadslöner i buffert om du vill slippa ta från andra tillgångar när diskmaskinen går sönder eller bilen måste repareras.

Se över dina lånekostnader

Om du dragit på dig flera smålån och krediter vet du förmodligen hur kostsamt det kan vara. För att få kontroll på ekonomin är det bäst att försöka betala av dessa så snabbt som möjligt. Hos Bluestep kan du ansöka om att samla flera lån till ett. På så sätt kan du få en förmånligare ränta och samtidigt sänka dina månadsbetalningar.

Samla lån eller krediter och sänk din månadskostnad

Samla dina lån