Bolån utan fast jobb - så fungerar det

Går det att få bolån trots att man inte är fast anställd? Moderna anställningsformer som frilans, vikarie- eller projektanställningar är allt vanligare idag och behöver inte vara ett hinder för att få bolån.

Andra anställningsformer än fast anställning blir allt vanligare. Många konsultar, startar företag, eller jobbar som giggare, projekt-, tim- eller visstidsanställda. Detta ska inte behöva stå i vägen för dig och dina möjligheter till att köpa ny bostad eller utöka lånet på en bostad som du redan har.

Så kan anställningsformen påverka ditt bolån

När en långivare bedömer din återbetalningsförmåga lägger de stor tyngd vid din anställningsform. Har du en anställningsform där arbetstiden, uppdragen och inkomsterna kan variera så anser vissa banker att risken att ge ut ett lån till dig är högre, än till någon med en fast heltidsanställning. Men olika långivare ställer olika krav, det är därför det är viktigt att prata med flera banker och se över dina möjligheter.

Ansök om lånelöfte tryggt och säkert

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Vi hjälper dig med bolånet oavsett anställningsform

På Bluestep Bank låter vi aldrig anställningsformen vara ett hinder för att få bolån. Vi vet att nya typer av anställningsformer blir allt vanligare och att det inte säger något om din förmåga att sköta dina avbetalningar. Om du har en inkomst och din lön kommer från en fast anställning, eget företag, ett konsultuppdrag eller en timanställning spelar mindre roll när du söker bolån hos oss.

Det viktigaste är att du har en inkomst och att du har råd med lånet så du får en trygg ekonomi. Vi godkänner exempelvis inkomstkällor som lön från eget företag, vikariat, provanställning, projekt- och timanställning, konsult, giggare eller frilans. I listan nedan står några av de inkomster vi godkänner i vår kreditbedömning.

 • Lön från eget företag
 • Projekt- eller timanställning
 • Vikariat
 • OB-ersättning
 • Studiemedel
 • Pension
 • Provanställning
 • Provision och bonusar
 • Föräldrapenning
 • A-kassa
 • Sjukförsäkring

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,35%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,59%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 798 780 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 914 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 6 juli 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.