Logga in

Amortering - sparande eller kostnad?

Amortering - sparande eller kostnad?

Amorterar du på ditt bolån? Det råder delade meningar om hur man ska tänka kring amortering. Vissa ser det som en kostnad och andra som ett sparande. Vi delar med oss av fördelarna med amortering.

Att amortera innebär i grund och botten att du betalar av på din skuld. Lånen minskar eftersom du succesivt betalar av dem. Även om det kan kännas trist att lägga extra pengar på amortering när du redan har andra saker att ta hänsyn till i din budget så är det ingen dum idé att amortera extra eller börja om du inte gör det alls idag.

Mindre risk i din privatekonomi

Har du en belåningsgrad över 50% måste du amortera. Men kanske finns det utrymme för mer amorterande? Visst kan det kännas som att du spenderar mycket pengar. Pengar som du inte kan plocka ut hur som helst om du skulle behöva det. Dessutom kan det kännas trist att amortera om du har ett lån på flera miljoner och minskningen av skulden knappt är märkbar.

Sett ur ett långsiktigt perspektiv så gynnar det dig. Du minskar succesivt din skuld och får på så sätt lägre räntekostnader. Om utrymme finns bör du även passa på att amortera extra på ditt bolån medan räntorna är fortsatt låga. När du amorterar minskar nämligen risken i din privatekonomi. Du blir mindre känslig för räntehöjningar eftersom skulden minskar med tiden. I takt med att skulden minskar, minskar också risken att du behöver sälja bostaden till ett pris under din belåning. Kontakta din handläggare för att räkna på hur ditt bolån skulle förändras i fall du skulle amortera mer.