Fem steg till bättre ekonomi

Att spara är att skapa bra och roliga möjligheter för sitt framtida jag. Det finns mycket att vinna på att tänka ett steg längre och ta kontroll över din ekonomi.

Se över dina vanor

Om du vill bli en sparare istället för slösare behöver du först och främst se över dina vanor för att sedan göra någonting åt de som tär på din ekonomi. Kanske shoppar du lite för ofta och käkar matlåda för sällan. Ta hjälp av din bankapp för att få en uppfattning om vad du gör med dina pengar varje månad.

Ändra ditt beteende

När du väl identifierat ett beteende som inte är hållbart – gör det officiellt! Förankra dina nya mål genom att berätta om dem för vänner och familj.

För att du ska lyckas ändra ditt beteende kan det vara bra att ha en målbild att kunna återgå till när motivationen tryter. Var stenhård och fundera alltid en extra gång vid varje inköp – oavsett om det handlar om ett nytt klädesplagg eller att ta bilen till jobbet, små förändringar kan i slutändan leda till stora summor sparade pengar.

Gör en budget

Har du dålig koll på dina utgifter? Då är det hög tid att göra en budget. Skriv ner dina inkomster och utgifter. Då ser du tydligt om du måste fördela om dina pengar eller skära ner på något.

Spara till en buffert

Sparande till buffert är en viktig post som bör prioriteras i din budget. För att slippa ta till nödlösningar när en oförutsedd utgift dyker upp är det bra att ha en buffert avsedd för just detta. Du bör ha minst två månadslöner i buffert om du vill slippa ta från andra tillgångar eller ett dyrt smålån när diskmaskinen går sönder eller bilen måste repareras.

Se över dina lånekostnader

Om du dragit på dig flera smålån och krediter vet du förmodligen hur kostsamt det kan vara. För att få kontroll på ekonomin är det bäst att försöka betala av dessa så snabbt som möjligt. Hos Bluestep kan du ansöka om att samla flera lån till ett. På så sätt kan du få en förmånligare ränta och samtidigt sänka dina månadsbetalningar.

Utöka ditt bolån tryggt och säkert

Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till t.ex. ett bilköp, en investering i hållbara energilösningar för hemmet eller för att säkra ekonomin vid oförutsedda kostnader.

Ansök direkt