7 tips till dig som planerar att köpa fritidshus

Att leva stugliv och ha nära till naturen låter kanske som en dröm för de flesta. Det man oftast glömmer är allt arbete som tillkommer. Även det enklaste av hus kan bli kostsamt i längden. Planera redan innan köpet hur mycket och vad du är villig att lägga extra pengar på.

Här är en lista på saker som är värda att tänka på när det är dags att hitta drömobjektet:

Räkna på vad fritidshuset kommer kosta

När du ansöker om ett bolån för ett fritidshus måste du själv stå för 25% av köpeskillingen. Det betyder att du måste ha 250 000 kr i kontantinsats om du köper ett fritidshus för 1 000 000. Dessutom tillkommer kostnader för pantbrev och lagfart.

Utöver dessa kostander som uppkommer vid köpet så tillkommer löpande räkningar för vatten, värme, vägavgift, försäkring, sophämtning m.m. Se till att du har en budget som täcker både köpet och övriga kostnader så att du faktiskt har råd att bo i ditt fritidshus.

Skaffa dig koll på läget

Fundera på vilket läge du är ute efter och om avståndet till och från fritidshuset känns rimligt. Om det är för långt bort finns det en risk att du inte kommer nyttja fritidshuset så mycket som du hade tänkt från början och då är det troligtvis inte rätt objekt att lägga pengarna på.

Kontrollera fritidshusets bygglov

Kanske har fritidshuset små tillbyggnader såsom gäststuga och sjöbod. Kontrollera att alla fastighetens byggnader har bygglov. Byggnadsnämnden kan hjälpa dig om du själv planerar att bygga ut.

Se över husets skick noggrant

Försök att bortse från husets charm och fråga dig vad du vill göra på din lediga tid. Om du gillar att pyssla hemma är kanske ett renoveringsobjekt rätt men om du hellre slöar i trädgården med en bok behöver du tänka en gång till innan du slår till. Att renovera ett fritidshus sväljer inte bara mycket från din plånbok utan också mycket av din lediga tid.

Försäkra dig också om att huset är rustat så att du kan använda det när du vill. Vissa fritidshus har till exempel bara sommarvatten, det vill säga ledningar som stängs av när det är risk för frost.

Ta in någon som kan besikta huset

Som köpare har du undersökningsplikt vilket betyder att du måste undersöka husets alla fel och brister inför köpet. Eftersom du inte alltid kommer vara i ditt fritidshus är det extra viktigt att kontrollera tak, fasad och grund. Avrinningen måste fungera så att inte huset drabbas av fuktskador. Anlita en oberoende besiktningsman att undersöka huset.

Kolla upp vattenkvaliteten

Har huset egen brunn bör du kolla upp vattnets kvalitet. Har huset enskilt avlopp bör du ta reda på vad det är för slags anläggning och om den har det tillstånd som krävs. Detta kollar du hos kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Att åtgärda eventuella brister med avloppet kan vara väldigt kostsamt.

Skick kontra budget

När du har besiktat huset börjar du få koll på vad det kommer att kosta att få huset i det skick du önskar. Om fritidshuset är i behov av större renoveringar kan du ta med en hantverkare på en extravisning för att få en prisbild innan du bestämmer dig för om du vill genomföra köpet eller inte.

Behöver du lån till fritidshus? Här kan du ansöka om bolån. I vår bolånekalkyl nedanför kan du se vad lånet till ett fritidshus hade kostat dig i månaden.

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,98%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,74%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (15 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 823 903 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 966 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 16 oktober 2024. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.