Amina fick bolån i Sverige utan fast anställning

Amina hade som många andra nyinflyttade till Sverige svårt att ro bolånet i land. Med kort kredithistorik, timanställning och utan svenskt personnummer nekades hon bolån av flera banker och bostadsdrömmen kändes omöjlig - tills hon upptäckte Bluestep.

För fem år sedan flyttade Amina till Sverige från Syrien. Hon fick ett jobb som timanställd på en restaurang och på fritiden driver hon ett eget företag där hon tillverkar smycken.

Trots två inkomster och sparade pengar visade det sig vara svårt att bli beviljad ett bolån hos traditionella banker. Orsaken till detta var att Amina har kort kredithistorik, ingen fast anställning och inget svenskt personnummer.

Fick bolån hos Bluestep

En bekant till Amina tipsade om Bluestep. Till skillnad från traditionella banker har Bluestep möjlighet att göra individuella bedömningar av varje kunds potential. Både inkomsten från restaurangen och Aminas egna företag kunde räknas in i kalkylen, dessutom tillåts personer med samordningsnummer att upprätta bolån. Även om Amina har kort kredithistorik kunde hennes framtida betalningsförmåga bedömmas som god.

Under hela processen hade Amina kontakt med en arabisktalande bolånespecialist som guidade henne genom hela processen och skapade trygghet i bostadsaffären.

Berättelsen är baserad på riktiga händelser men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.