Artiklar

Låna med din inkomst

Det kan handla om allt från en hög tandläkarräkning till handpenningen för en bostad eller att betala av en skuld då kunderna hör av sig till BlueStep för att ansöka om ett privatlån.

”Det är vanligt att kunder hör av sig då de dragit på sig stora skulder och krediter, ofta kan vårt privatlån då hjälpa till att skapa en bättre privatekonomi.”

BlueSteps privatlån är ett lån du kan ta utan någon annan säkerhet än din inkomst. Även du som har betalningsanmärkningar eller går på ett vikariat kan ansöka om ett lån. Du kan som mest låna 350 000 kronor och avbetalningstiden är aldrig längre än 15 år.

– Har du ett vikariat kan du ta ett privatlån, men det måste vara återbetalt när ditt vikariat är slut, berättar Caroline Wetteborn, ansvarig för BlueSteps kreditavdelning för privatlån.

Har du betalningsanmärkningar kan du också ansöka om privatlån. Men då får du max låna 85 000 kronor. Återbetalningstiden är då upp till 10 år.

Vilka är det som söker privatlån hos BlueStep?

– Det är svårt att tala om en genomsnittskund för alla våra kunder har olika behov, och återbetalningsmöjligheter.

Hur ansöker man om privatlånet?

– Du ansöker om lånet på vår hemsida, och uppfyller du alla krav beviljas lånet och det kan vara utbetalt på fyra dagar. Uppfyller du inte alla krav direkt gör vi en manuell hantering av ansökan. Då tar vi kontakt med dig och begär in mer information. Till exempel den senaste lönespecifikationen. Ibland ringer vi arbetsgivaren eller behöver ta in underlag för att få en bättre överblick över hur dina övriga krediter och lån ser ut. Skulder och krediter som gått till inkasso syns inte i kreditupplysningen. Det gör inte heller SMS-lån. Om det visar sig att du inte kan ta lånet och bli kund hos oss förklarar vi vad som gör att vi inte kan bevilja lånet i dagsläget.

Vad är det som har hänt när ni säger nej till ett lån.

– Då har vi gjort bedömningen att du inte har förutsättningar att betala tillbaka lånet i dagsläget. Det kan också vara så att du har för många andra lån och krediter som omöjliggör ett nytt lån. Det är vanligt att kunder hör av sig då de har dragit på sig stora skulder och krediter och vill ha hjälp att lösa dessa. Ofta kan vårt privatlån hjälpa till att skapa en bättre privatekonomi då många krediter och lån har väldigt höga räntor och avgifter. Då kan ett privatlån hos oss på motsvarande nivå hjälpa kunden att sänka månadsbetalningarna med upp till flera tusenlappar i månaden.

 

”Vi måste alltid säkerhetsställa att kundens ekonomiska situation blir bättre när vi ska hjälpa till med ett lån.”

Vad är det kunderna vill låna till?

– Vanligast är att kunderna lånar för att lösa andra lån och krediter. En del vill ta ett större privatlån för att sätta guldkant på sin tillvaro, göra en renovering hemma, köpa en nyare bil eller få råd att kunna byta bostad. Andra som hör av sig har hamnat i tillfälliga ekonomiska problem och behöver ta ett mindre lån för att till exempel kunna reparera bilen.

Och man kan ha betalningsanmärkningar?

– Ja, men du kan inte låna lika mycket då. Men om du  kan ta in en medsökande finns ofta möjlighet att låna mer. Men grundregeln är att minst en av de sökande har fast anställning.

Vilka kunder kan ni inte hjälpa?

– I dag har vi inte möjlighet att hjälpa kunder som har hamnat hos Kronofogden. Sedan de som vi ser inte kan betala tillbaka lånet. Alla våra lån, dess räntor och återbetalningstid handlar om hur god återbetalningsmöjlighet man har. Kalkylen måste alltid gå ihop och vi måste alltid säkerhetsställa att kundens ekonomiska situation förbättras när vi går in och beviljar kunden ett lån.

Namn: Caroline Wetteborn
Ålder: 41
Gör på BlueStep: Ansvarig för BlueSteps kreditavdelning för privatlån, jobbat på BlueStep sedan 2012

 

Liknande inlägg

Det nya kreditsamhället

Resor, mat eller vitvaror. Det är lätt att handla på kredit. Men många krediter kan omöjliggöra ett bolån.

Det nya utanförskapet

Det är lätt att hamna i ett utanförskap och inte kunna teckna bolån. I dag räcker det med att du inte har fast anställning eller deklarerat låg inkomst de senaste åren på grund av studier.

Skribent

Kategorier

Artiklar

Taggar