Se filmen

Vi förstår att man vill låna även när man inte har fast anställning

Att inte ha en fast anställning kan göra det svårare att starta sitt familjeliv. När Gabriella ville flytta ihop med sin pojkvän och köpa en gemensam lägenhet nekades hon lån av hennes vanliga bank, detta trots att hon hade en ordnad ekonomi.

Gabriella och hennes pojkvän ska köpa sin första gemensamma lägenhet. Gabriella jobbar inom hemtjänsten, något hon älskar att göra. Hon har jobbat deltid eller som vikarie sedan hon gick klart sin utbildning.

Gabriella är ett bra exempel på den ”nya arbetsmarknaden”, hon har en modern anställningsform och gillar att jobba. I grunden har hon en bra utbildning och en ordnad ekonomi. Det enda hon inte har är en fast anställning.

Nej för att hon inte passar i bankens mall

När hon och pojkvännen vänder sig till sin vanliga bank för att låna pengar till lägenheten så får de blankt nej. Detta beror uteslutande på att hon saknar fast anställning. Hon passar helt enkelt inte in i bankens mall, där man ska ha tillsvidareanställning för att kunna ta ett bolån.

Fanny, som är handläggare på BlueStep Bank, har hjälpt Gabriella:

– Många av våra kunder har samma form av anställning som just Gabriella. De känner sig lite lurade. De anser att de bidrar lika mycket till samhället som någon med fast anställning, fast de får inte ta del av samma fördelar. När Gabriella ringde så tittade vi på Gabriellas och hennes tilltänkta sambos ekonomi. Hon har en god inkomst från sitt vikariat – grundlönen är bra och även OB-tillägget. Kalkylen gick ihop, och vi kunde bevilja dem ett bolån, säger Fanny.

Berättelsen är baserad på en riktig kund men på grund av banksekretessen är namnet och personen i filmen fiktiva.

Läs mer om lånelöfte