Artiklar

Skatteavdragen som kan ge mer i återbäring

Den 2 maj 2018 ska inkomstdeklarationen för 2017 senast vara inskickad. För den som inte deklarerat ännu kommer här tips på fem vanliga skatteavdrag som många glömmer när det är dags att deklarera.

När deklarationen dimper ner i brevlådan är det många som frestas av att godkänna och skicka in den så fort som möjligt. Detta gäller framförallt för de med digital brevlåda då dessa personer har möjlighet att få skatteåterbäringen utbetald redan i april om de skickar in deklarationen utan ändringar.

Men att inte titta igenom deklarationen ordentligt innan den skickas in kan stå en dyrt. En risk är att man godkänner siffror som inte stämmer vilket kan leda till skattetillägg. Många missar också alla de skatteavdrag som de som privatpersoner har rätt till och som i slutändan faktiskt kan ge en extra slant i återbäring.

För den som inte skickat in inkomstdeklarationen ännu kommer här fem tips på avdrag som kan vara värda att se över i deklarationen:

Resor till och från arbetet

Du har rätt att göra avdrag om du reser med kollektivtrafiken och dina utgifter överstiger 11 000 kronor samt att avståndet mellan din bostad och arbetsplats är minst två kilometer. Reser du med bil eller motorcykel kan du göra avdrag om avståndet är minst fem kilometer och om du tjänar minst två timmar per dag jämfört med om du åkt kollektivt.

Kostnader för arbetslösa

Om du är arbetslös och får ersättning för detta med krav på att du aktivt söker arbete har du rätt till en del avdrag. Du kan bland annat få avdrag för resor i samband med besök på Arbetsförmedlingen samt resor och andra utgifter i samband med att du sökt arbeten i Sverige.

Ränteavdrag

Precis som ränteavdrag för bolån har personer som betalat räntekompensation, då ett bundet bolån sagts upp i förtid, rätt till att göra avdrag för detta som för en vanlig ränteutgift.

Kapitalförlust

Om du går med förlust vid försäljning av din bostad eller när du säljer aktier eller andra marknadsnoterade värdepapper har du rätt att göra avdrag i deklarationen.

Arbetskläder

Om du lagt ut för skyddskläder eller skyddsutrustning som används i tjänst har du rätt till avdrag. Till skyddsutrustning hör hjälmar, skyddsglasögon, hörselskydd och skor med stålhätta. Med skyddskläder avses kläder som har särskilda egenskaper mot frätande ämnen, mekaniska skador samt väta eller kyla som beror på annat än klimatförhållanden.

Fullständig lista över skatteavdrag för privatpersoner hittar du på Skatteverket.se

Liknande inlägg

Guide: Så vet du vilket lån som passar dig

Ska du renovera köket, vill du komma in på bostadsmarknaden eller vill du lösa dyra småkrediter? Här får du koll på vilket lån som passar dig bäst. – Rätt sorts lån kan sänka dina månadsbetalningar betydligt, säger Redwan, lånehandläggare på BlueStep...

Skribent

Kategorier

Artiklar

Taggar