Artiklar

Årets nyheter – så påverkas din ekonomi

2018 kommer med en del nyheter såsom skärpt amorteringskrav och bidragshöjningar. Ta reda på om du påverkas – vi har listat årets förändringar som kan ge effekt på din privatekonomi.

Utökat amorteringskrav

Om du planerar att köpa ny bostad kan det skärpta amorteringskravet vara bra att ha koll på. Från och med den 1 mars 2018 kommer amorteringen sättas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till din inkomst. Detta innebär att alla som lånar 4,5 gånger mer än sin årliga bruttoinkomst ska amortera ytterligare 1 procent per år utöver gällande amorteringskrav.
Amorteringskravet kan alltså komma att betyda högre månadskostnad beroende på hur mycket du lånar. Men glöm inte att amorteringen kan ses som ett sparande eftersom du vid varje betalningstillfälle minskar ditt lån och dina räntekostnader. Dessutom blir du mindre utsatt ifall bostadspriserna plötsligt skulle sjunka eller din inkomst minska.

Barn- och studiebidraget höjs

Från och med 1 mars 2018 höjs barn- och studiebidraget med 200 kronor. 200 kronor är inget jättetillskott om du redan har en hållbar budget. Se över om du skulle kunna använda den extra slanten till månadssparande för barnen.

Rekordlåg ränta på CSN-lån

Mer utrymme för sparande finns det även för dig som har ett CSN-lån. Räntan för 2018 ligger på rekordlåga 0,13 procent. Beroende på när du tog dina lån får du antingen lägre månadsbelopp eller kortare återbetalningstid.

Höjt ekonomiskt stöd för miljövänliga alternativ

Om du vill dra ner på bensinkostnaderna och göra en god gärning för miljön kan det vara dags att investera i en elcykel eller elmoped. Från och med 1 februari 2018 kan privatpersoner få bidrag för detta. Bidraget innebär ett avdrag på 25 procent av priset, dock max 10 000 kronor. Om du köpt cykeln efter den 20 september 2017 kan du få bidraget utbetalt retroaktivt.

Då Sverige har som ambition att minska användningen av fossila bränslen har regeringen valt att höja stödet för de som investerar i solcellsanläggningar. Från och med nu kan du söka stöd för 30 procent av investeringskostnaden.

Regeringen vill även öka andelen miljöanpassade fordon med lägre koldioxidutsläpp. Därför har man valt att ersätta den femåriga skattebefrielsen för miljöbilar med en bonus till den som köper en bil med mycket låga utsläpp. För bilar med noll-utsläpp innebär den högsta bonusen 60 000 från och med 1 juli 2018.

Liknande inlägg

Ta kontroll över din ekonomi 2018

Starten på året kan vara tuff för många till följd av höga utgifter under helgerna i december. Genom att planera din ekonomi blir det lättare att hantera oväntade utgifter och att undvika perioder av ekonomisk svacka. Vi har samlat våra bästa tips fö...

Skribent

Kategorier

Artiklar

Taggar