Logga in

Ta kontroll över din ekonomi

Ta kontroll över din ekonomi

Genom att planera din ekonomi blir det lättare att hantera oväntade utgifter och att undvika perioder av ekonomisk svacka. Vi har samlat våra bästa tips för hur du kan nystarta din ekonomi efter en period av många utgifter.

Gör en budget

Att ha koll på hur mycket pengar man faktiskt har att röra sig med varje månad kan vara svårt. Med en budget får du en bra överblick och kan ta höjd för perioder som du på förhand vet kan bli ekonomiskt tuffa. Om du inte gjort en budget tidigare börja med att skriva ned alla dina utgifter – ta hjälp av räkningar och kontoutdrag. Ställ dina utgifter mot din inkomst. Hur ser en vanlig månad ut? Om du spenderar mer än vad du får in är det hög tid att prioritera om.

När du ska planera din budget kan du börja med att göra en årsöversikt där du skriver ned dina fasta utgifter månad för månad. När dessa är satta ser du hur mycket pengar du har kvar att fördela på rörliga kostnader såsom mat, kläder och nöjen. Glöm inte att avsätta en del till sparande.

Konsumentverket erbjuder ett användbart budgetverktyg. för att få koll på sin vardagsekonomi. De har dessutom sammanställt några av hushållens vanligaste utgifter – något som du kan använda för att jämföra med dina egna kostnader. 

Prioritera dina utgifter

Att se över sina utgifter är A och O när du ska sätta en budget. Har du några återkommande utgifter som du skulle kunna skära ned på? Undersök om det finns bättre erbjudande på exempelvis mobilabonnemang och försäkringar. Och se över vilka tjänster du betalar för, troligtvis behöver du inte ett konto hos varje streamingtjänst.

Sätt sparmål

När du planerar din ekonomi är det viktigt att ge utrymme för sparande. En bra grundregel att ta fasta vid är att försöka spara 10% av inkomsten varje månad. Lägg över dessa pengar på ett separat konto direkt när lönen kommer. Sparandet borde först och främst gå till att bygga upp en buffert. Med en buffert blir det lättare att hantera oväntade utgifter. Bufferten bör innehålla minst tre månadslöner, något som kan ta tid att spara till. Sätt sparmål längs vägen och håll koll på din budget för att slippa ”nalla” från sparkontot i onödan.

Inspireras av andra

Ett bra sätt att bli av med dåliga vanor och få ett mer ekonomiskt tänk är att ta hjälp av och inspireras av andra. Människor lever på så olika sätt och det finns mycket vi kan lära av varandra. Lyssna på poddar och följ personer i sociala kanaler med annan livsstil än din egen. På Facebook finns det grupper där människor diskuterar och tipsar varandra om allt från privatekonomi och aktier till hur man i vardagen kan leva mer hållbart.