Logga in

Så skyddar du dig mot bedragare i coronatider

Sedan coronautbrottet startade har det rapporterats flera fall där bedragare hittat nya sätt att nyttja situationen till sin fördel. Online använder bedragare människors oro för coronaviruset och smittspridningen som anledning för att nå fram. Enligt Nationellt bedrägericentrum (NBC) är det vanligt att aktuella händelser används för att begå brott och komma över inloggningsuppgifter, bankkort och koder.

Vad kan du som privatperson göra för att skydda dig från bedrägeri? Vi har sammanställt några tips på hur du skyddar dig på bästa sätt.

E-post från okända avsändare
Var vaksam när du tar emot mail från okända adresser, framför allt om det innehåller länkar och bilagor. Klicka därför aldrig på en länk om du är det minsta osäker på avsändaren. ”Phishing” som det kallas är det absolut vanligaste sätten att inleda ett bedrägeri eller cyberangrepp.

Verifiering via signeringstjänster
Om du blir uppmanad att använda exempelvis BankID bör du alltid kontrollera avsändaren och dess syfte. Många bedrägerier startar på detta sätt.

Håll telefonen up-to-date
Se till att din smartphone alltid är uppdaterad med den senaste mjukvaran. Gamla versioner kan innehålla säkerhetshål.

Undvik att använda publika WiFi-nätverk
Det är säkrare att använda internetdelning från din smartphone istället för WiFi-uppkopplingen på cafét eller hotellet. Du kan aldrig vara säker på vem som satt upp ett nätverk, vilka som befinner sig på det och i vilket syfte.

Stäng av Bluetooth-funktionen på din smartphone
När du inte använder funktionen är det onödigt att ”exponera” denna väg in i din smartphone.

Var rädd om din identitet
Bedragare kan kapa din identitet, det vill säga använda din identitet för att exempelvis beställa varor på nätet i ditt namn, ansöka om betal- eller kreditkort, ta lån eller skapa olika typer av konton i ditt namn.

Var rädd om ditt konto
Om någon ringer dig och ber om att få föra över pengar till dig som du i din tur ska föra över kan detta vara ett led i penningtvätt. Upplåt aldrig ditt konto och för aldrig över pengar vars ursprung du inte känner till. Överföringen i sig kan vara en brottslig handling.

Ta del av nyheter och ekonomitips.

Läs fler artiklar Läs fler artiklar