Logga in

Skulder hos Kronofogden – så påverkar de dig

Att ha skulder hos Kronofogden kan försvåra flera viktiga delar kring din ekonomi och ditt arbete. Här får du veta mer om vad det innebär och vad du kan göra för att lösa situationen på bästa sätt om du trots allt hamnat hos Kronofogden.

Kronofogdemyndighetens uppdrag är att hjälpa företag och privatpersoner att få betalt och samtidigt ge råd och stöd till den som ska betala. Om en faktura inte betalas i tid skickas vanligtvis en påminnelse ut innan skulden går vidare till ett inkassoföretag för att slutligen hamna hos Kronofogden. Det är då det finns risk att få en betalningsanmärkning som kan sätta käppar i hjulet för framtida köp och lån.

Betalningsanmärkningar ger konsekvenser

Syftet med betalningsanmärkningar är att informera banker och andra långivare om att företaget eller privatpersonen har skulder som inte blivit betalda och det därför är en högre risk att bevilja lån eller krediter. För privatpersoner försvinner betalningsanmärkningar normalt efter tre år och för företag efter fem år.

Vad innebär en betalningsanmärkning i praktiken?

Betalningsanmärkningar kan ställa till det både gällande jobb och ekonomi. Till exempel på följande sätt:

  • En betalningsanmärkning kan bidra till att du inte får jobb du söker eftersom många arbetsgivare genomför kreditkontroller.
  • Du kan få svårigheter att få ett hyreskontrakt och teckna olika typer av abonnemang.
  • Du kan nekas till att få handla på avbetalning.
  • Många långivare lånar inte ut pengar till personer med betalningsanmärkningar.
  • Det är dyrt att ha skulder hos Kronofogden eftersom det tillkommer kostnader och dröjsmålsräntor för varje ärende, oberoende av vilket belopp skulden är på.

Så kan du lösa skulder hos Kronofogden

Det allra bästa är förstås att skulder inte hamnar hos Kronofogden alls, men det finns många anledningar till att de inte kan betalas i tid. Då är det viktigast att fokusera på att lösa situationen på bästa sätt.

– Det bästa du kan göra är att så tidigt som möjligt kontakta den du är skyldig pengar och informera om din situation. Förhandla om ränta och betalbelopp och försök att upprätta avbetalningsplaner. Det är alltid bättre att ha en dialog än att inte höra av sig alls, säger Ulrika Hamlin, Specialist inom obestånd på Bluestep.

Dra ner på kostnaderna

För att på kort tid förbättra din ekonomiska situation finns det också en del saker du kan göra själv.

– Dra ner på saker som inte är absolut nödvändiga en tid. Försök även att få ner de fasta kostnaderna. Kanske finns det något abonnemang du kan säga upp eller pausa, säger Ulrika Hamlin.

Lös lånet med ett bolån

Om du inte har möjlighet att betala tillbaka skulden på egen hand kan ett alternativ vara att lösa den med hjälp av ett bolån som du sedan betalar tillbaka långsiktigt. Här finns det ofta pengar att spara samtidigt som du undviker att få betalningsanmärkningar. Låt oss ge ett exempel från verkligheten.

En familj hade haft utmätning på lönen under två års tid. Kronofogden hade tagit sikte på att sälja bostaden för att lösa skulderna. Utöver skulder hos Kronofogden hade de över 500 000 kronor i övriga blancolån och krediter. Genom att lösa skulderna genom att belåna sin bostad hos Bluestep kunde familjen minska sina kostnader med över 100 000 kronor per år och samtidigt undvika att dra på sig nya betalningsanmärkningar.

–  Funderar du på att ta nya blancolån för att lösa befintliga lån är det bra att ställa dig frågan om du verkligen kan betala mer senare om du inte kan betala nu? Att låna för att lösa en skuld och sedan göra samma sak igen kan leda till ett berg av skulder som till slut kollapsar. Det är därför viktigt att det finns en långsiktig plan, säger Ulrika Hamlin.

Det kan kännas tråkigt när du är mitt uppe i en sådan här situation men när du tagit dig ur den kommer allt kännas mycket bättre och du har förmodligen kickat igång början till en bättre ekonomi.