Logga in

Skapa ekonomisk trygghet i oroliga tider

Det här speciella året har inneburit förändringar och en ekonomisk osäkerhet för många. Oavsett livssituation kan nya lånebehov uppstå snabbt. Här får du veta hur du kan få bättre kontroll över din ekonomi och skapa en långsiktig trygghet.

En hel del har förändrats sedan Coronaviruset svepte in över Sverige i början av året. Många har varit oroliga för sin hälsa men även för sin ekonomi på grund av nya situationer såsom ändrade arbetsvillkor, lägre inkomst, separation eller plötsliga utgifter.

Flera orsaker till att behöva ta ett lån
Oroar du dig för hur du ska ha råd att bo kvar i ditt drömhus? Är du en egenföretagare som har tappat kunder under våren och sommaren? Eller har du betalningsanmärkningar som hindrar dig från att ta bolån hos din vanliga bank? Anledningarna till att behöva ta ett lån kan skilja sig åt, men oavsett är det bra att undersöka vilken typ av lån som passar just dig.

Blancolån kan bli dyra
Det är bra att känna till att nya lån kan bli dyra. Så kallade blancolån innebär att du lånar utan säkerhet i bostaden – i stället ligger säkerheten i din förmåga att kunna betala tillbaka. Lånen går ofta snabbt att få och du kan använda pengarna till vad du vill, men de har en hög ränta och många mindre blancolån växer snabbt till stora belopp.

Lån med bostaden som säkerhet
Du som äger din bostad kan välja att utöka ditt befintliga bolån i stället för att ta nya lån för att frigöra pengar som passar just dina behov. Det kallas för att låna med bostaden som säkerhet.

När du lånar med bostaden som säkerhet använder banken din bostad som pant om du inte längre kan betala för ditt lån. Det gör att banken ofta kan erbjuda en lägre ränta jämfört med ett lån utan säkerhet, vilket ger dig lägre månadskostnader. Att utöka ditt befintliga bolån kan vara en bra lösning för dig som till exempel:

  • har många dyra smålån och krediter som du vill samla till ett lån
  • behöver lösa en skuld hos Kronofogden och vill undvika betalningsanmärkningar
  • har fått ökade boendekostnader på grund av separation
  • vill renovera din bostad.

Varför ska jag låna med säkerhet?
Fördelarna med att låna med säkerhet är många, till exempel:

  • lägre ränta
  • sänkt månadskostnad
  • längre återbetalningstid
  • färre räkningar att betala och hålla reda på
  • högre kreditvärdighet.

Vanliga situationer för lån med bostaden som säkerhet

Att separera, förlora jobbet, starta eget företag eller gå igenom andra förändringar i livet kan snabbt skapa nya ekonomiska behov. Under åren har vi sett många vanliga situationer när lån med bostaden som säkerhet varit en bra lösning när nya behov uppstått.

Lån vid skilsmässa
Under en skilsmässa enades ett par om att kvinnan skulle köpa ut mannen från den gemensamma bostaden. Han planerade att använda sin andel som kontantinsats till en ny bostad men blev hastigt arbetslös på grund av Coronapandemin och nekades därför bolån av sin bank. Eftersom hans återbetalningsförmåga trots allt såg god ut beviljades hans lån med bostaden som säkerhet hos oss istället.

Lån vid låg inkomst
En egenföretagare som drev sin egen frisörsalong ansökte om att belåna upp sin lägenhet för att kunna renovera salongen. Banken sa nej på grund av att hennes taxerade inkomst varit för låg. Tack vare att det fanns en genomarbetad affärsplan för framtiden och salongen snabbt blivit populär såg vi däremot att inkomsten skulle öka och kunde därför bevilja ett tryggt bostadslån.

Lån vid betalningsanmärkningar
När det var dags för en man med fast anställning och bra lön att köpa en bostad blev han nekad av sin bank på grund av två tidigare betalningsanmärkningar. Anmärkningarna gällde parkeringsböter som inte blivit betalda. Med en trygg anställning och god inkomst ansåg vi att han kunde erbjudas ett bolån hos oss trots de tidigare misstagen kring de obetalda parkeringsböterna.

Så ansöker du om lån hos Bluestep
För att kunna låna med bostaden som säkerhet behöver den bland annat vara värd mer än du har lån på den idag. Du kan få hjälp av en mäklare att värdera din bostad om det var länge sedan du tog bolånet.

Berättelserna ovan är baserade på riktiga kunder men på grund av banksekretessen har vissa detaljer ändrats.