Logga in

Guide: Så vet du vilket lån som passar dig

Guide: Så vet du vilket lån som passar dig

Ska du renovera köket, vill du komma in på bostadsmarknaden eller vill du lösa dyra småkrediter? Här får du koll på vilket lån som passar dig bäst. – Rätt sorts lån kan sänka dina månadsbetalningar betydligt, säger Redwan, lånehandläggare på Bluestep.

Det finns många tillfällen i livet då vi kan behöva låna pengar. Till exempel när vi ska köpa bostad, renovera hemma, samla dyra krediter eller lösa plötsliga utgifter för att hålla vardagen rullande. Då är det bra att veta att olika sorters lån passar bättre vid olika tillfällen.

– Rätt sorts lån kan sänka dina månadsbetalningar betydligt. Kan man till exempel använda sin bostad som säkerhet för lånet har vi oftast möjlighet att erbjuda lägre ränta jämfört med ett lån utan säkerhet, säger Redwan på Bluestep. 

Låna på värdet i din bostad

Har du större lån och äger din bostad kan du ansöka om att samla lånen i ett nytt större bolån. Om din bostad inte är fullt belånad kan det extra värdet användas till att samla lån, lösa skulder hos Kronofogden, renovera hemma eller något annat du har behov av. Då använder du bostaden som säkerhet för lånet. 

– Ett inte helt ovanligt fall är när man renoverat bostaden och finansierat det med hjälp av en rad blancolån. Man har helt enkelt inte haft koll på att man från början har möjlighet att ta lån med bostaden som säkerhet. När man väl samlat på sig för många privatlån blir den traditionella banken lite försiktig. Då ser vi över möjligheten till att hjälpa eftersom vi ser till den framtida betalningsförmågan, säger Redwan på Bluestep.

Läs mer om hur du lånar med bostaden som säkerhet

Bolån

Är du på väg in på bostadsmarknaden? I dessa fall erbjuder vi bolån. Precis som hos traditionella banker ansöker du om lånelöfte och kan därefter gå på visningar och vara med i budgivningar. 

– Till skillnad från en traditionell bank fokuserar vi på den framtida betalningsförmågan istället för att enbart titta på historiken. Vi stirrar oss inte blinda på anställningsform eller betalningsanmärkningar. Därför kan vi hjälpa personer som inte har fast anställning, något som blir vanligare idag.

Läs mer om vårt bostadslån