Logga in
Nystarta din ekonomi - 6 enkla tips

Blev semestern dyrare än vad du tänkt dig? Städa upp i plånboken och börja prioritera dina utgifter. Vi har samlat 6 konkreta tips som kan göra att du får mer pengar över i plånboken.

Ta vara på den positiva känslan av nystart som hösten för med sig och passa på att göra en omstart även i privatekonomin. Vilka är dina största plånbokstjuvar? Börja med att skaffa dig en överblick för att få koll på vad du faktiskt lägger dina pengar på. Det finns massvis med bra appar som hjälper till att summera inkomster och utgifter.

Ta en vit ekonomisk månad

För att verkligen tillåta ekonomin att återhämta sig efter semestern kan det vara en god idé att låta plånboken vila en månad. Undvik alla köp som inte är ett måste och passa på att bygga upp din buffert istället.

Starta ett månadssparande

Varför inte börja spara till nästa semester redan nu? Med ett genomtänkt sparade säkerställer du att du inte behöver norpa från bufferten nästa gång det är dags för ledighet. Bluestep har sparkonton med bra ränta att välja mellan beroende på behov. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Låt sparandet ticka på och när den sedan närmar sig semester har du lyckats spara ihop en bra summa pengar utan att du knappt tänkt på det.

Säg upp tjänster du inte använder

Kanske prenumererar du på någon tidning eller streamingtjänst som du knappt använder men som drar pengar från ditt konto varje månad? Se över vad du totalt lägger på alla dessa prenumerationer och om det finns någon som du faktiskt kan skrota.

Tänk på småutgifterna

Småutgifter såsom lunch ute, hämtkaffe, snus och cigaretter tenderar att bli rätt stora kostnader när året lider mot sitt slut och det är dags att summera alla utgifter. Börja ta med matlåda till jobbet och dra ner på nikotinet – både för hälsans och plånbokens skull.

Lös dina skulder

Drog du på dig en del krediter under semestern? Se över om du har möjlighet att samla dina smålån och krediter i ett enda lån istället. Hos Bluestep har du som äger din bostad möjlighet att ansöka om att utöka bolånet. När du samlar dina lån kan du sänka din ränta och minska antalet fakturor.

Jämför försäkringar och elavtal

Många bolag brukar vara på hugget efter sommaren med att rekrytera nya kunder. Ta tillfället i akt och se om du kan deala till dig bättre avtal för dina försäkringar, elavtal och abonnemang. Du kommer bli förvånad när du inser hur mycket pengar det finns att spara.