Logga in

Nystarta din privatekonomi 2021 - 6 enkla tips

Blev jul och nyår dyrare än vad du tänkt dig? Städa upp i plånboken och börja prioritera dina utgifter. Vi har samlat 6 konkreta tips som kan göra att du får mer pengar över i plånboken.

Ta vara på känslan av nystart som årsskiftet för med sig och ta ett nytt grepp om din privatekonomi. Vilka är dina största plånbokstjuvar? Börja med att skaffa dig en överblick för att få koll på vad du faktiskt lägger dina pengar på. Det finns massvis med bra appar som hjälper till att summera dina inkomster och utgifter. Vi listar även några tips som du kan testa på parallelt med att följa din budget.

6 tips för en bättre privatekonomi 2021

Ta en vit ekonomisk månad

För att verkligen tillåta ekonomin att återhämta sig efter alla högtider kan det vara en god idé att låta plånboken vila en månad. Undvik alla köp som inte är ett måste och passa på att bygga upp din buffert istället.

Starta ett månadssparande

Varför inte börja spara till årets semester redan nu? Med ett genomtänkt sparade säkerställer du att du inte behöver norpa från bufferten nästa gång det är dags för ledighet. Bluestep har sparkonton med bra ränta att välja mellan beroende på behov och tidshorisont. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Låt sparandet ticka på så du slipper använda dyra krediter eller ta smålån för att göra de saker du vill under ledigheten.

Säg upp tjänster du inte använder

Kanske prenumererar du på någon tidning eller streamingtjänst du knappt använder men som drar pengar från ditt konto varje månad? Se över vad alla dessa prenumerationer kostar dig totalt och om det finns någon som du kan skrota.

Jämför försäkringar och elavtal

Många bolag brukar vara på hugget i början på det nya året med att rekrytera nya kunder. Ta tillfället i akt och se om du kan förhandla till dig bättre avtal för dina försäkringar, elavtal och abonnemang. Du kommer bli förvånad när du inser hur mycket pengar det finns att spara.

Tänk på småutgifterna

Småutgifter såsom lunch ute, hämtkaffe, snus och cigaretter tenderar att bli stora kostnader när året lider mot sitt slut och det är dags att summera alla utgifter. Ta med matlåda till jobbet och dra ner på nikotinet – både för hälsans och plånbokens skull.

Lös dina skulder

Drog du på dig krediter eller andra skulder under 2020? Se över om du har möjlighet att samla dina smålån och krediter i ett enda lån istället. Hos Bluestep har du som äger din bostad möjlighet att ansöka om att utöka bolånet. När du samlar dina lån kan du sänka din ränta och minska antalet fakturor.

Vill du lösa dyra krediter eller smålån? Läs mer om hur du kan samla dina lån hos bluestep. 

Ta del av nyheter och ekonomitips.

Läs fler artiklar Läs fler artiklar