Logga in

Mäklarfirmor utökar antalet virtuella visningar

Bostadsmarknaden tar ingen paus under coronautbrottet. Istället väljer nu flera mäklarfirmor att satsa mer på virtuella visningar för att minimera risken för smittospridning.

Genom VR kan spekulanter uppleva bostaden hemifrån och det är därför ett bra hjälpmedel för de som inte kan ta sig till den fysiska visningen. Ytterligare fördelar är möjligheten att kunna välja när man vill gå på visning och hur länge. Enligt Filip Ullhag, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Stockholms Innerstad, ser man redan nu att objektsidor med VR har betydligt längre besökstid än sidor med enbart bilder.

– Potentiella köpare stannar i snitt cirka fem minuter längre på den typen av objektsidor, och dessa fem minuter kan vara avgörande vid köpbeslutet. VR ger mer utrymme för flexibilitet då man i princip kan gå på visning dygnet runt.

Virtuella visningar kan även ge en tydligare bild av objektet eftersom spekulanten kan gå på visning för samma objekt obegränsade gånger. Vid fysiska visningar är man oftast begränsad till ett visst antal tillfällen. Tekniken både lyfter och kompletterar vanliga visningar, och köpbeslutet kan lika gärna fattas genom information online som fysiskt, menar Filip Ullhag.

– Det är ett mellanting mellan bilder och visning och ger en bättre uppfattning än en vanlig annons då du virtuellt kan kliva in i bostaden och se dig runt med hjälp av gyro-funktionen i din mobil. Perfekt för dem som vill fånga känslan av att vara på plats igen efter visningen och för dem som vill få en bättre uppfattning av objektet innan den officiella visningen.

Även om allt fler kan tänka sig att köpa en bostad som de bara sett online med hjälp av VR, kan en digital visning idag inte ersätta en fysisk visning rent juridiskt. Köparen har fortfarande en skyldighet att noggrant undersöka bostaden.

– Man har som köpare en omfattande samt långtgående undersökningsplikt och mäklaren ska även verka för att köparen undersöker bostaden. Detta görs på flera sätt, bland annat genom objektsbeskrivningen, VR och genom en vanlig visning. Inför försäljningen får säljaren fylla i en frågelista där en upplysningsskyldighet finns för fel i bostaden som köparen kan tänkas vilja veta om innan köpbeslutet sker och den gås alltid igenom innan överlåtelseavtal skrivs, säger Filip Ullhag.

Tips för dig som ska på visning online 

Ha ett öppet sinne och upptäck områden som du inte känner till. Ta ett varv runt med hjälp av karttjänster för att se gatuvyer och få en känsla för exempelvis avstånd till kommunikation och livsmedelsaffärer.

Testa mäklarfirmornas verktyg. Hos de flesta mäklarfirmor som erbjuder virtuella visningar finns även 3D-ritningar och verktyg för provmöblering och  köksrenovering tillgängliga på objektssidan. Du kan alltid återgå till objektssidan för att fräscha upp minnet.

Ställ praktiska frågor. Om du inte fysiskt kan gå igenom detaljer, som att vattenkranar fungerar eller att vitvarorna är i gott skick, så är det bra att ställa många frågor. Gå även igenom objektsbeskrivningen och frågelistan noggrant. Som köpare har du en undersökningsplikt, därför är det viktigt att du får svar på alla dina funderingar.

Undersök föreningens ekonomi. Föreningens lånestruktur och framtida underhållsbehov kan påverka din vardagsekonomi, och styra hur hög månadsavgiften blir. Läs därför årsredovisningen och kolla upp bostadsrättsföreningen. Du kan även använda nättjänster som rankar bostadsrättsföreningar för att få fram information om föreningens ekonomi.

Ta del av nyheter och ekonomitips.

Läs fler artiklar Läs fler artiklar