Logga in

Indragna lånelöften allt vanligare - så undviker du det

Det skärpta amorteringskravet har satt sina spår och allt fler drabbas när banken kan behöva dra in lånelöftet i slutskedet av bostadsaffären. Sarmad Jawady, produktchef för Bolån på Bluestep Bank delar med sig av sina tankar om dagens bostadsmarknad och hur man som bolånetagare kan undvika att hamna i kläm.

Att bostadsmarknadens glansdagar med rekordpriser per kvm är över är inte längre någon hemlighet. Marknaden är trög – bostäderna ligger ute till salu längre och utgångspriserna sjunker. Den som vill sälja sin bostad får vara beredd på att det kan ta längre tid och att det finns en risk för att gå med förlust.

– Ett vanligt problem idag är att säljaren inte har förstått att marknadsvärdet på bostaden kan ha gått ner med upp till 20% samtidigt som en potentiell köpare vill betala så lite som möjligt för bostaden, säger Sarmad Jawady.

Problem som drabbar hela branschen

Den tröga marknaden leder till en situation där allt fler inte lyckas sälja sin bostad i tid samtidigt som man måste få loss pengar för att finansiera den nya bostaden som snart ska tillträdas. I värsta fall måste man sälja med förlust och då blir det plötsligt svårt att genomföra affären för den nya bostaden. De som drabbas hårdast är de som köpt en nyproduktion, då de helt enkelt fått betala ett högre pris när de köpte bostaden än vad bostaden är värd idag.

– Vi märker att fler kontaktar oss kort innan tillträde och berättar att deras bank har dragit tillbaka lånelöftet. Det är naturligtvis en mycket stressande situation för kunderna. Detta är ett problem som drabbar hela branschen, så vi kan såklart inte hjälpa alla. Bluestep har dock en annorlunda kreditbedömning som i dessa fall kan vara gynnsam för kunden, säger Sarmad.

Hittade en lösning

Med en individuell bedömning av varje ansökan och med en personlig och nära dialog kan Bluestep ofta hitta lösningar på problem som den vanliga banken inte skulle ha gjort.

– Vi kunde nyligen hjälpa en person som skulle tillträda sin nya bostad inom två dagar men som fått lånelöftet indraget för att den befintliga bostaden inte blivit såld ännu. Kunden var i stort behov av hjälp och i vår bedömning kunde vi se att kunden hade en inkomst som skulle klara av dubbla boendekostnader under en begränsad tid. Vi kunde bevilja ett lån med krav på att bostaden lades ut till försäljning och med en plan för att de befintliga lånen skulle lösas på sikt, säger Sarmad.

Tips till dig som ska sälja din bostad

Ta kontakt med din lokala mäklare tidigt i säljprocessen, jämför gärna mellan 2–3 olika mäklarbyråer.

Kolla upp statistik på hur slutpriserna har varit i ditt område. Det hjälper dig att sätta rätt förväntningar för din bostadsaffär. Hemnet.se och Booli.se är två bra sajter att titta på.

Sätt upp en kalkyl och räkna ut hur mycket du måste sälja för. Därefter räknar du av andra kostnader såsom försäljningsutgifter i form av mäklararvode m.m.