Låna till nyproduktion

Vill du köpa en nyproducerad bostadsrätt? Vi har gjort en lista med 10 punkter som förklarar hur processen för köp av nyproduktion kan se ut hos Bluestep. Från lånelöfte till inflyttning - här kan du se hur och när i tiden allt sker.

Så fungerar det att låna till nyproduktion

1. Lånelöfte – upp till 2 år före tillträdet
Ring oss på 0770-330 107 för att få ett preliminärt lånelöfte eller ansök direkt här på webben. Tillsammans går vi igenom dina möjligheter att  köpa ett nytt hem.

2. Förhandsavtal – upp till 2 år före tillträdet
När du har bestämt dig för en lägenhet skrivs ett förhandsavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen. Oftast behövs ett skriftligt lånelöfte att visa för byggherren. Ett förskott på insatsen ska betalas och bostaden reserveras då för dig. Förskottet kallas för handpenning och är en del av den totala kontantinsats som du själv behöver ha för att finansiera bostaden.

3. Ekonomisk plan – 3 till 6 månader före tillträdet
När den ekonomiska planen för föreningen är klar och stämplad av Bolagsverket är det dags att kontakta din bolånespecialist hos Bluestep. Vi tittar på föreningens ekonomi och uppdaterar ditt lånelöfte utifrån den ekonomi du har. Om du ska tillträda din nya bostad inom tre månader är det nu den slutliga kreditprövningen görs.

4. Upplåtelseavtal – 3 till 6 månader före tillträdet
Tre till sex månader före inflyttning tecknar du ett upplåtelseavtal med bostadsrättsföreningen och betalar då handpenning motsvarande 10 % av köpeskillingen. Om du var med tidigt i processen och tecknade ett förhandsavtal och då betalade ett förskott, räknas det beloppet av på de 10 % som du nu ska betala in. När upplåtelseavtalet är signerat skickar du en kopia av avtalet så fort som möjligt till din bolånespecialist.

5. Slutlig prövning – mindre än 3 mån före tillträdet
Hos oss på Bluestep är en kreditprövning giltig i tre månader. Det innebär att ett slutligt beslut om finansieringen kan tas tidigast tre månader innan tillträde. Vi tar då en ny kreditupplysning och sammanställer ditt ärende för att se om eventuella kompletteringar måste uppdateras. Om du tidigare har skickat in exempelvis underlag på din inkomst är det nu de ska uppdateras med nya dokument.

6. Lånehandlingar – mindre än 3 mån före tillträdet
När lånet är godkänt skickar vi dina lånehandlingarna till din folkbokföringsadress. Skriv under lånehandlingarna och skicka tillbaka dem till Bluestep.

7. Betalning av lägenheten – 1 vecka före tillträdet
Vi ser till att lägenheten blir fullbetald med hjälp av ditt lån. I samband med utbetalningen skickas ett kvitto till dig som du kan ta med till byggherren på tillträdesdagen.

8. Tillträde!
På tillträdesdagen visar du ditt kvitto på slutbetalningen och får då nycklarna till ditt nya hem.