Lånelöfte vid sjukskrivning

Enligt oss på Bluestep Bank ska alla ha möjlighet till att förbättra sin ekonomiska situation oavsett hälsotillstånd.

Utmärkt
4.3 av 5 baserat på 456 omdömen

Får man ta lån när man är sjukskriven?

Ditt hälsotillstånd ska inte begränsa dina möjligheter till en trygg och stabil ekonomi. Därför vill vi på Bluestep Bank möjliggöra lån med bostaden som säkerhet i större utsträckning och hjälpa fler oavsett livssituation.

En sjukskrivning kan innebära en stor omställning i livet och ibland tynga ner ekonomin. Kanske har sjukskriviningen lett till en lägre inkomst eller väckt ett behov av omställningar som lett till oväntade utgifter.
På Bluestep Bank har vi förståelse för att livet händer, och att det kan ta oväntade svängningar som påverkar ens arbetssituation. Därför gör vi individuella bedömningar utifrån din framtida betalningsförmåga och möjlighet till en stabil ekonomi. Nedan har du några exempel på andra inkomster vi godkänner när du ansöker om ett nytt bolån eller ett lån med din bostad som säkerhet:

 • Sjukförsäkring
 • Studiemedel
 • Pension
 • Föräldrapenning
 • A-kassa

Vanliga frågor och svar om lånelöfte

 • Vad är skillnaden mellan ett lånelöfte och ett bolån?

  Ett lånelöfte är ett preliminärt löfte om ett bolån. Detta kan ge dig en bild av hur mycket du kan köpa en bostad för och vad bolånet kommer kosta dig per månad. Du använder lånelöftet när du går på visningar och är med i budgivningar. 

  När du har vunnit en budgivning och det är dags att signera avtalet måste du kontakta banken för att bli beviljad ett bolån. Banken måste då kontrollera att du har samma ekonomiska förutsättningar som när du ansökte om lånelöftet. Banken måste också granska och godkänna bostaden eller föreningen som bostaden tillhör. När du, bostaden och föreningen blivit godkända kan ett bolån beviljas och du kan då köpa bostaden och signera avtalet.

 • Hur länge gäller ett lånelöfte?

  Ett lånelöfte hos oss är giltigt i tre månader, förutsatt att alla villkor är uppfyllda och att din ekonomiska situation inte har förändrats under tiden. Behöver du mer tid på dig att hitta rätt bostad kan du ansöka om att förlänga lånelöftet genom att kontakta din bolånehandläggare.

  Kom ihåg att du måste kontakta din bolånehandläggare när du vunnit en budgivning för att vi ska kunna omvandla ditt lånelöfte till en bolåneansökan. Vi måste godkänna den specifika bostaden och säkerställa att du har samma ekonomiska förutsättningar som när du ansökte om lånelöftet.

   
 • Kan jag få lån trots andra skulder, inkasso, betalningsanmärkningar eller Kronofogdeskulder?

  Ja, på Bluestep Bank ser vi till hela din ekonomiska situation och fokuserar på din betalningsförmåga framåt istället för att endast låta din ekonomiska historik vara avgörande för att få bolån. Det innebär att du kan få bolån trots inkasso eller betalningsanmärkningar

  Det innebär också att du kan använda bolånet till att betala av skulder eller samla dyra lån och krediter. Det finns till och med möjlighet att lösa skulder hos Kronofogden. Observera att det finns begränsningar i hur mycket av marknadsvärdet du kan belåna beroende på vilken typ av bostad det är, var i landet du bor och dina ekonomiska förutsättningar. Som mest kan du belåna bostaden till 85 % av marknadsvärdet.

 • Vilka typer av bostäder kan belånas med ett bolån?

  Vi accepterar flera olika typer av bostäder som säkerhet för våra bolån. De bostäder vi godkänner är villor, bostadsrätter och fritidshus.

 • Hur ansöker jag om ett lånelöfte?

  Du fyller i en ansökan om lånelöfte och skickar in den till oss. När du har skickat in din ansökan kommer en bolånespecialist ringa upp dig för att gå igenom din ansökan tillsammans med dig och eventuellt be dig att komplettera med mer information. Om din ansökan beviljas får du information om hur mycket du får låna, och vad ett bolån kommer att kosta dig.

  Kom ihåg att ett lånelöfte endast är ett preliminärt löfte om ett bolån. När du vunnit en budgivning måste du därför kontakta din bolånespecialist för att kunna omvandla lånelöftet till en bolåneansökan. Vi måste godkänna den specifika bostaden och även kontrollera att du har samma ekonomiska förutsättningar som när du ansökte om lånelöftet för att kunna bevilja dig ett bolån.

Ansök om lånelöfte tryggt och säkert

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Hur fungerar ett lånelöfte?

Ett lånelöfte ger dig en uppfattning om hur mycket du kan köpa en bostad för. Därför är det bra att ha ett lånelöfte beviljat när du börjar gå på visningar eller deltar i budgivningar. Lånelöftet visar även en ungefärlig månadskostnad för bolånet.

Efter beviljat lånelöfte kan du börja delta i budgivningar. Lånelöftet är ingen garanti för ett bolån, därför behöver du kontakta Bluestep efter avslutad budgivning så våra bolånespecialister kan bedöma och säkerställa att bostaden kan tas som säkerhet, för att du ska känna dig trygg vid kontraktskrivningen. Efter vårt godkännande kan du fullfölja bostadsköpet och signera köpekontraktet!

Villkor

Lånelöftekalkyl - räkna på ditt lånelöfte

I denna kalkyl kan du beräkna månadskostnaden för ditt framtida boende genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt och kan variera när du skickar in ansökan om lånelöfte.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,35%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,59%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 798 780 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 914 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 6 juli 2023. Läs mer om våra räntor.