Lånelöfte vid sjukskrivning

Enligt oss på Bluestep Bank ska alla ha möjlighet till att förbättra sin ekonomiska situation oavsett hälsotillstånd.

Bra
4.2 av 5 baserat på 384 omdömen

Får man ta lån när man är sjukskriven?

Ditt hälsotillstånd ska inte begränsa dina möjligheter till en trygg och stabil ekonomi. Därför vill vi på Bluestep Bank möjliggöra lån med bostaden som säkerhet i större utsträckning och hjälpa fler oavsett livssituation.

En sjukskrivning kan innebära en stor omställning i livet och ibland tynga ner ekonomin. Kanske har sjukskriviningen lett till en lägre inkomst eller väckt ett behov av omställningar som lett till oväntade utgifter.
På Bluestep Bank har vi förståelse för att livet händer, och att det kan ta oväntade svängningar som påverkar ens arbetssituation. Därför gör vi individuella bedömningar utifrån din framtida betalningsförmåga och möjlighet till en stabil ekonomi. Nedan har du några exempel på andra inkomster vi godkänner när du ansöker om ett nytt bolån eller ett lån med din bostad som säkerhet:

 • Sjukförsäkring
 • Studiemedel
 • Pension
 • Föräldrapenning
 • A-kassa

Vanliga frågor och svar om lånelöfte

 • Vad är skillnaden på ett lånelöfte och ett bolån?

  Ett lånelöfte är ett löfte om lån, detta kan ge dig en bild av hur mycket du kan köpa en bostad för och vad bolånet kommer kosta dig i månaden. Du kan använda lånelöftet som mått på hur mycket du kan köpa för när du går på visningar och är med i budgivningar. Men för att kunna signera och köpa bostaden behöver du ett bolån eftersom banken måste godkänna den specifika bostaden och även kontrollera så du har samma ekonomiska förutsättningar som när du ansökte om lånelöftet.

   

  När du vunnit budgivningen och det är dags för att signera måste du ha blivit beviljad ett bolån. Du kontaktar då banken som måste granska och godkänna dig som bolånetagare, men också granska och godkänna bostaden eller föreningen som du vill köpa i. När du, bostaden och föreningen blivit godkända kan ett bolån beviljas och du kan köpa bostaden.

 • Hur länge gäller ett lånelöfte?

  Ett lånelöfte hos oss är giltigt i tre månader, förutsatt att alla villkor är uppfyllda och att inte din ekonomiska situation förändras under tiden. Behöver du mer tid på dig att hitta rätt bostad kan du ansöka om att förlänga lånelöftet genom att kontakta din bolånehandläggare.

   

  Kom ihåg att du måste kontakta din bolånehandläggare innan signering för att göra om ditt lånelöfte till ett bolån.

   
 • Kan jag få ett lånelöfte med betalningsanmärkningar och skulder?

  Ja, hos oss är det framförallt din nuvarande och framtida betalningsförmåga som avgör om du får ett lånelöfte, inte bara din tidigare kredithistorik.

  Observera att det finns begränsningar i hur mycket av marknadsvärdet du kan låna till beroende på vilken typ av bostad det är, var i landet den nya bostaden ligger och dina ekonomiska förutsättningar. En bostad kan vara belånad till max 85% av marknadsvärdet, vilket kräver att du som ansöker om lånelöfte måste ha 15% i egen kontantinsats.

 • För vilka typer av bostäder kan jag ansöka om ett lånelöfte?

  Vi beviljar lånelöfte för flera olika typer av bostäder; villor, radhus, bostadsrätter och fritidshus.

   
 • Hur ansöker jag om ett lånelöfte?

  Du kan ansöka om ett lånelöfte genom att fylla i ansökan som du hittar här. Kort efter att du skickat in din ansökan kommer en bolånespecialist ringa upp dig för att gå igenom din ansökan och komplettera med mer information. Om din ansökan beviljas får du information om hur mycket du får låna, och vad ett bolån hos Blustep kostar.

  Kom ihåg att ett lånelöfte inte är samma sak som ett bolån. När du vunnit en budgivning måste du därför kontakta din bolånespecialist för att få ett beviljat bolån innan signering.

Ansök om lånelöfte tryggt och säkert

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Hur fungerar ett lånelöfte?

Ett lånelöfte ger dig en uppfattning om hur mycket du kan köpa en bostad för. Därför är det bra att ha ett lånelöfte beviljat när du börjar gå på visningar eller deltar i budgivningar. Lånelöftet visar även en ungefärlig månadskostnad för bolånet.

Efter beviljat lånelöfte kan du börja delta i budgivningar. Lånelöftet är ingen garanti för ett bolån, därför behöver du kontakta Bluestep efter avslutad budgivning så våra bolånespecialister kan bedöma och säkerställa att bostaden kan tas som säkerhet, för att du ska känna dig trygg vid kontraktskrivningen. Efter vårt godkännande kan du fullfölja bostadsköpet och signera köpekontraktet!

Villkor

Lånelöftekalkyl - räkna på ditt lånelöfte

I denna kalkyl kan du beräkna månadskostnaden för ditt framtida boende genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt och kan variera när du skickar in ansökan om lånelöfte.

I ett räkneexempel hos Bluestep på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 5,98%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,18%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 665 400 kr. Antal betalningar till Bluestep under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 636 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 8 mars 2023. Läs mer om våra räntor.