De fick lånelöfte trots att Lisa arbetade som vikarie

Erik och Lisa drömde om att flytta till ett eget hus och starta sitt nya familjeliv. Men deras framtidsplaner stoppades när banken nekade paret ett lån på grund av att Lisa jobbade som vikarie. De vände sig till BlueStep som fick ihop kalkylen.

Erik, 35, hans två barn och flickvännen Lisa, 25, bodde tillsammans i en lägenhet i en förort till Stockholm. Deras högsta önskan var att flytta ut på landet, till ett eget hus.

– Vi ville ha vårt eget hus. Ja, helt enkelt öka vår livskvalitet, säger Erik.

Och framtiden såg ljus ut. Erik var fast anställd på ett byggföretag sedan flera år tillbaka, och Lisa studerade till undersköterska med både CSN-bidrag och extrajobb som vikarie inom den kommunala hemtjänsten. Dessutom hade hon redan fått ett löfte om fast jobb så fort hon var klar med sin utbildning.

Nekad för sitt jobb

När de besöker banken för att ansöka om ett bolån får de ett nej.

– Vi hade inga betalningsanmärkningar, blancolån eller kronofogdeskulder, säger Erik.

Bankens nekande baserades enbart på Lisas anställningsform och ekonomiska situation. En situation som miljoner svenskar befinner sig i. Enligt statistik från SCB ökar andelen fast anställda marginellt medan anställningsformer som vikariat och timjobb ökar snabbare. I dag finns över 1, 1 miljoner människor som inte är fast anställda men jobbar ändå.

– Deras enda ”fel” var att Lisa studerade och jobbade som vikarie. Banken ansåg att varken inkomsten eller anställningen var tillräckligt säker. De räknade inte heller in studiemedlet i kalkylen, säger Caroline, bolånespecialist på BlueStep.

Individuell bedömning

En bolånespecialist på BlueStep gjorde en noggrann individuell bedömning och fick ihop kalkylen tack vare Lisas CSN-bidrag och inkomst från vikariatet. De såg även förutsättningarna i hennes framtida återbetalningsförmåga. Till våren var Lisas utbildning klar och då skulle familjen plötsligt ha två stabila inkomster, vilket BlueStep tog fasta på.

– Vi ställer förstås krav på dig som låntagare, men vi förstår samtidigt att alla inte har samma bakgrund. Vi sätter oss in i just dina omständigheter och är beredda att acceptera din situation om förutsättningarna är de rätta, säger Caroline. 


Vikarie

Berättelsen är baserad på riktiga kunder, men på grund av banksekretessen är namnen och personen på bilden fiktiva.

Läs mer om lånelöfte